„Támogassa
Esti gyors

Magyarország a tiéd lehet! – betiltva - Rózsa Péter jegyzete

18/07/2022 18:03

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

Amikor kiíratják az egyik megyei kórház szülészeti osztályára, hogy aggregátorhiba miatt az osztály átmenetileg zárva van, tessenek átcsoszogni valamelyik másik városba, ha ott még fogadják a kismamákat, akkor mindenki tudja, hogy az egész egy nagy hazugság.

2022. július 18. Esti gyors-részlet (2022.07.18. Rózsa Péter jegyzete)
02:37
00:00

1984-ben vagyunk, amikor a pártközpont egyik bevett gyakorlata volt, ha például egy nekik nem tetsző kiállítást vagy klubot be akart záratni, akkor kiírták a kapura, hogy csőtörés miatt átmenetileg zárva. A közönség persze ezen jókat derült, mit derült, röhögött, a király meztelen, a cenzúra csőtörést mímelve bujkált. Mondtuk is, valóban, itt már csak egy országos csőtörés segíthetne.

A Magyarország a tiéd lehet! című, így betiltott kiállítás a múlt rendszer paródiájaként bevonult az emlékezetünkbe, ahonnan most, mint a rugós ördög pattan vissza a jelenbe. Itt most nem klubot, vagy kiállítást tiltanak be, hanem kórházi osztályokat. És nem csak a magyarázat hajaz a szocialista csőtörésre hanem maga a módszer is.

Amikor kiíratják az egyik megyei kórház szülészeti osztályára, hogy aggregátor hiba miatt az osztály átmenetileg zárva van, tessenek átcsoszogni valamelyik másik városba, ha ott még fogadják a kismamákat, akkor mindenki tudja, hogy az egész egy nagy hazugság. Részint azért, mert a bezárás oka nem a meghibásodott aggregátor – hacsak nem annak kereszteljük a kormányt, amely NAGY AGGREGÁTÓRKÉNT felelős azét, hogy, szakorvosok és szakápolók százai hagyták el a pályát. Másrészt, ha már bezár egy osztály, hamis okra hivatkozva pontosan azt teszik, mint az egypártrendszerben a cenzúra.

Ja, hogy most, is már megint egypártrendszer van? Igen. De mégis, hogy van az, hogy ugyan oda süllyedt, mint elődje; ósdi, agresszív, elnyomó politikával fogná be a máskéntgondolkodók száját. Amíg azonban az MSZMP korában ez valóban csak a művészeket, értelmiségiek egy részét, vagy a hozzájuk hasonlóan a szabadságeszmét fel nem adó embereket jelentette, a mai egypárt a szakembereket, magukat a szakmákat teszi lehetetlenné, szinte be-be tiltja egy-egy tevékenységüket, de legalábbis kihúzza alóluk a szőnyeget, amit momentán katának is nevezhetünk.

A csőtörés táblát lecserélték és aggregátor hibát írtak a helyébe. Elég silány minőségű politika ez is. És nem csak a másik városba átirányított szülőnők fogják ezt így gondolni, hanem egyre többen. Valaki egyébként előjöhetne már egy másik aggregátorral, ami országosan is megoldaná a problémát!

Rózsa Péter jegyzete a 2022. július 18-i Esti gyorsban hangzott el.