„Támogassa
Esti gyors

Tavaszi szél – Szénási Sándor jegyzete

19/04/2022 18:02

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Az orosz hadjárattal kapcsolatban  senki sem derűlátó, és még nagyobb kérdés, mi lesz egy orosz győzelem után. Az ukránok szerint a diadalszomjas Putyin csak egy időre elégszik meg az ország keleti és déli részeinek leszakításával, de a Nyugatnak azzal is szembe kell néznie, hogy a szankciók csak lelassították az orosz gazdaságot.

2022. április 19. Esti gyors-részlet (2022.04.19. Szénási Sándor jegyzete)
02:11
00:00
Megindult az oroszok tavaszi offenzívája Kelet-Ukrajnában, kicsit korábban, mint az elemzők gondolták, dehát az elemzők annyi mindent gondoltak már; azt is, hogy Ukrajna egy hetet sem bír ki Moszkva ellen, de most tényleg nagy a baj.

78 zászlóalj áll fel az ukránokkal szemben, és az utánpótlásuk a gyatra orosz állapotok ellenére is folyamatos, szemben a hazaiak fogyatkozó erőivel. A korábban több parancsnokság alatt szétszórt putyini erőket most egy tábornok, Alekszander Dvornyikov, a déli katonai körzet parancsnoka, a szíriai mészárosnak is nevezett könyörtelen pusztító vezeti. A ukrán fegyverzet és lőszer kifogyóban, Zelenszkij arról beszélt, hogy a szállítmányok késnek, az oroszok meg közölték, hogy legalább egy ilyen konvojt már kilőttek.

Az orosz hadjárattal kapcsolatban tehát senki sem derűlátó, és még nagyobb kérdés, mi lesz egy orosz győzelem után. Az ukránok szerint a diadalszomjas Putyin csak egy időre elégszik meg az ország keleti és déli részeinek leszakításával, de a Nyugatnak azzal is szembe kell néznie, hogy a szankciók csak lelassították az orosz gazdaságot. A háború összehozta, a valódi béke nélküli látszatbéke megint megoszthatja Európát, és visszahozhatja vitákat Amerikával. És mit lát majd a világ május 9-én, amikor az agresszor bukásában reménykedők változatlanul ott láthatják majd a rókamosolyt a lapos kígyóarcon? Ki győzött itt és ki vesztett? Kinek lesz szégyene egy térdre kényszerített Ukrajna? Lesz-e ettől olcsóbb gáz, hogy a Nyugat bukását valami megédesítse? Vagy fordítva: egy új, hol felizzó, hol lehűlő hidegháború jön, mert az oroszoknak már a nyugati szélsőjobb sem mer hinni? És hol leszünk ebben a felállásban mi?

Feleletek nincsenek, az utóbbira pedig tán a borúlátók nem is mernének válaszolni, babonából is, meg szégyenből is.

Szénási Sándor jegyzete a 2022. április 19-i Esti gyorsban hangzott el.