„Támogassa
A lényeg

Klicsko a bucsai vérengzésről: Mégis mit gondol, Orbán, ki tehette?

19/04/2022 13:34

| Szerző: Klubrádió

Volodimir Klicsko - a kijevi polgármester szintén ökölvívó testvére - interjút adott a Válasznak. Arról beszélt, hogy nagyon szeretett volna magyar újságíróval beszélgetni. "Sokszor jártam önöknél, sok barátom él ott. Nem szeretnék mélyen belefolyni a politizálásba, de azt tapasztalom, hogy Magyarországot úgyszólván lojalitás köti Oroszországhoz".

A lap kérdésére, mit szól hozzá, hogy Orbán Viktor egy nemzetközi sajtótájékoztatón nem nevezte meg egyértelműen a bucsai mészárlás felelősét, azt válaszolta: „Mégis mit gondol, ki tehette? Ki szállt itt meg kit? Talán mi önmagunkat? Mi gyilkoltuk volna tömegével a saját lakosainkat, hogy aztán ország-világnak mutogassuk, mást hibáztatva? Bucsa az orosz elnök világos üzenete volt, mi, ukránok pedig több mint 50 napja az agressziójának áldozatai vagyunk. Ha bárki félrenéz, és eljátssza, hogy nem lát semmit, maga is passzív hadviselővé válik, és vér tapad a kezéhez.”

Ukrajnai háború - Németország
 
Ukrajnai háború - Németország
 
Berlin, 2022. március 31. Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter (k) fogadja Volodimir Klicsko volt nehézsúlyú profi ökölvívót, Vitalij Klicsko kijevi polgármester fivérét Berlinben 2022. március 31-én. MTI/EPA/Clemens Bilan
Fotó: Clemens Bilan
 

 

Megkérdezték, hogy beszélt-e barátjával Kovács Kokó Istvánnal, aki nincs rosszban Orbánnal, amire azt mondta, nem tudta, lehet, hogy beszél vele az ügyben.

Németországgal kapcsolatban is hasonlóképpen beszélt, szerinte Steinmeier német elnököt emiatt nem is fogadták Kijevben, "az ukrán lakosság ellen elkövetett tömeggyilkosságokat, kínzásokat, erőszakolást – a Berlin által elkövetett hibákból is eredeztethető."