„Klubrádió
A lényeg

Eltörli a kormány az egyetemi nyelvvizsga-kötelezettséget

28/07/2022 20:07

| Szerző: Klubrádió

A kormány 2024 őszétől átalakítja a felsőoktatási felvételi rendszert és megszünteti a nyelvvizsga-kötelezettséget – közölte Csák János innovációs és kulturális miniszter Facebook-oldalán csütörtök este.

Az új rendszerben a felsőoktatási intézmények maguk dönthetnek majd 100 pontról az 500 pontos felvételi rendszeren belül. Ezt odaítélhetik akár egy szóbeli vizsga, akár sport-, művészeti, vagy bármilyen más társadalmi tevékenység alapján. 

Az intézmények azt is eldönthetik, hogy az érettségi pontszámítás során figyelembe vehető tárgyaknál mely esetekben várnak el emelt szintű érettségit.

A felsőoktatási jelentkezés rendszere nem változik: továbbra is hat helyre lehet majd jelentkezni, a 100 intézményi ponton felül 100 pont jár a középiskolai tanulmányi eredményekért és 300 pont az érettségi eredményekért.

Csák János szerint a kormány "régóta feszítő problémát kezel" a kötelező nyelvvizsga rendszer kivezetésével. Azonban – teszi hozzá – a jövőben a kötelező nyelvvizsga-kötelezettség helyett a képzés során az egyetemeknek kell biztosítaniuk a megfelelő nyelvi kompetenciákat.

(forrás: 444, kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)