„Klubrádió
A lényeg

Kósa nyolc éven át hazudta magát diplomásnak következmények nélkül

24/01/2022 14:24

Nem először téma, valójában milyen végzettsége volt, van Kósa Lajosnak, a Fidesz vezető politikusának. A kormánypárt évtizedek óta meghatározó embere, jelenlegi alelnöke ciklusokon át hazudott a végzettségéről, ügye most most azért kerülhetett újra elő, mert számára komolyabb következmények nélkül múlt el a nem létező diplomája körüli botrány, szemben a most megbukott MSZP-s politikussal, Bagóné Borbély Ildikóval. A DK ráment az ügyre.

Bangóné Borbély Ildikó ügye kapcsán ismét megnövekedett az érdeklődés a közösségi hálón aziránt, mi is a valóságos helyzet Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő végzettségeivel – írta a Debreciner, amely azonnal meg is válaszolja az MSZP-s Bagóné botránya miatt újra érdekessé vált kérdésre.

Kósa Lajos két parlamenti cikluson át, 1990 és 1998 között egyetemi diplomásként szerepeltette magát az Országgyűlés honlapján, emellett két középfokú nyelvismeretet is állított, miközben egyetlen nyelvvizsgája sem volt. Ma sincs. Ahogy diplomája sem.

 
Kósa Lajos Forrás: Facebook
 
 

Kósa Lajos Fidesz-alelnöknek, akik korábban Debrecen polgármestere, majd tárca nélküli miniszter is volt, azért nincs diplomája, mert 1988-ban csak abszolutóriumot szerzett, de szakdolgozatot nem írt és záróvizsgát sem tett le a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, sem akkor, sem azóta. Kósa korábbi nyilatkozataiban ezek akkori elmaradását azzal indokolta, hogy a rendszerváltozás éveiben nem volt rá ideje politikai elfoglaltságai miatt.

Korábban az Átlátszó Oktatás írta meg, hogy Kósának diplomája és nyelvvizsgája sincs. Az, hogy ezzel szemben évekig mégis azt állította az Országgyűlés honlapján, hogy egyetemi diplomája van, nem befolyásolta lényegesen a politikai karrierjét.

Bangóné Borbély Ildikó azonban azonnal belebukott, amikor róla hasonlók derültek ki. A szocilaista politikus önéletrajza szerint 2013-ban szerzett közgazdász diplomát a Budapesti Gazdasági Főiskolán (BGF), ám ennek nincs nyoma a főiskola jogutódjánál, a Budapesti Gazdasági Egyetemen. Ez abból az adatigénylésből derült ki, amit a kormányközeli Mandiner indított a napokban, és ami arra irányult, hogy kiderüljön, mennyi ideig járt a BGF-re, hogyan vizsgázott ott és mikor szerzett diplomát.

Az új információk alapján az MSZP azonnali hatállyal kizárta tagságából a politikust, ami azt is jelenti, hogy nem indítja a 2022-es választáson a képviselőnőt, valamint parlamenti mandátuma visszaadására is felszólított a párt.

A kérdést, hogy "ha Bangóné igen, akkor Kósa miért nem?", a DK is firtatni kezdte. Varga Zoltán, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerint Banógnéhoz hasonlóan Kósa Lajosnak is távoznia kellene a közéletből, mivel „szeret diplomát, nyelvvizsgákat hazudni, holott egyikkel sem rendelkezik”. „Nincs bocsánat! Nem lehet diplomát, nyelvvizsgát hazudni. Egyáltalán hazudni, lopni, csalni, egy népet félrevezetni. SENKINEK! Aki mégis ezt teszi, annak távoznia kell! Mindenkinek. Ha ellenzéki, ha kormánypárti!” – fogalmaz Varga Facebook-bejegyzésében.