„Támogassa
Esti gyors

Rövid a póráz – Hardy Mihály jegyzete

7/04/2022 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

"Csak aztán figyelj, Viktor, az ukrán elnök nevét ki ne ejtsd a szádon, mert rajta van a halállistánkon, igazi náci vezető, világos?!"

2022. április 07. Esti gyors-részlet (2021.03.08. Hardy Miklós jegyzete)
03:13
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában… a telefonhívásokon? Igen arra a pillanatra gondolok, amikor az újraválasztott magyar kormányfő titkárságán, a Várban megcsörren a telefon. Furcsán, idegenül cseng, nem a megszokott Pegasus-os visszhanggal, hanem érzékelhetően távolsági hívás. (csengetés…)

"Aljo! Govorit Moszkvá! Dá, zgyesz Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin!" Na, most képzeljék hozzá azt a megdöbbent, tiszteletteljes csendet, ami ilyenkor megszállja Karmelita-kolostort. Maga a Fáraó hívja a Nagyfőnököt! Ezt a hatalmas megtiszteltetést, nahát!

A beszélgetés tartalmát aligha ismerhetjük meg, illetlenség is volna két ember magánbeszélgetését kihallgatni. Már ha ez pusztán magánbeszélgetés volna. De hát nem az, nagyon is közügy. Ugyanis a bőrünkre megy ki a játék. És minderről maga a hívott fél, Orbán Viktor dicsekedett el, nem kis büszkeséggel a tegnapi sajtótájékoztatón. Végre ország-világ előtt elmondhatja, hogy ő, azaz Orbán Viktor megkerülhetetlen tényező lett, igazi nemzetközi békeközvetítő lesz a francia, a német, az orosz és az ukrán elnök között!

Csak hát a dolog ebben a formájában több mint furcsa. Lássuk csak, miért?! Egy választási győzelemhez legfeljebb külügyi távirat formájában szoktak gratulálni, nem személyes telefonhívásban. Hacsak nem politikailag és magánemberként is egymáshoz közelálló személyekről van szó. És ez itt a bökkenő.

Mert Vlagyimir Putyinnal amúgy nem szívesen állnak szóba a civilizált világ vezetői. Természetesen Joe Bidentől Emmanuel Macronig tényleg sokan folytatnak vele telefonos egyeztetést, de ez Oroszországnak és az általa elkövetett agressziónak szól. Pontosabban annak mérséklése érdekében történik, nem személyes barátságból. Ugyan kinek lenne kedve amúgy elcsevegni – egy háborús bűnössel?

Egészen más a helyzet viszont, ha Moszkvai Központ diktál: Paks II. marad, a gázért rubelben fizettek, hogy így is támogassátok az orosz nemzeti valutát! Nem utasítjátok ki a diplomatáinkat, mint azt teszi fél Európa! És marad a Nemzetközi Beruházási Bank annak diplomáciai védettségű munkatársaival együtt! A sajtónak meg majd meg beszéljetek valamiféle tűzszüneti kezdeményezésről, porhintésnek. "Csak aztán figyelj, Viktor, az ukrán elnök nevét ki ne ejtsd a szádon, mert rajta van a halállistánkon, igazi náci vezető, világos?!"

Ennyit a moszkvai telefonról. Meglehet, nem pontosan ez hangzott el, ezt ugye nem tudhatjuk. Egyet azonban igen: ilyen rövid az a bizonyos büszke, független, nemzetállami… póráz, a budapesti végén a fojtónyakörvvel.

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2022. április 7-i adásában hangzott el.