„Klubrádió
Publicisztika
A kutya ugat – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

A kutya ugat – Szénási Sándor jegyzete

Az Adria Winch 2022-ben 700 000 euró értékben adott el az oroszoknak többek között finn és német gyártmányú alkatrészeket, 2023-ban viszont tulajdonost váltott. Az új menedzsment pedig megesküdött az anyja életére, hogy a rizikók elkerülése érdekében tényleg lemond az orosz business-ről. Persze nem mondott le: a fiókcégeken keresztül ebben az évben 1,2 millió dolláros forgalmat realizált az orosz hadihajó iparral.

Egy kis segítség O.V.-nek – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Egy kis segítség O.V.-nek – Szénási Sándor jegyzete

A helyzet tehát az, hogy Belgium demokrácia, néhány korlátolt, és hatalommal rendelkező polgára viszont a legjobbkor játszott Orbánék kezére, akik most annyi vesztett meccs után újra tematizálhatják a közéletet azzal, hogy lám Brüsszelben a szabadság és az elnyomás erői küzdenek, és nem kérdés, hogy ők minek a mártírjai.

Spárbox – Dési János jegyzete
Publicisztika

Spárbox – Dési János jegyzete

Ez a miniszter körülbelül felméri a helyét a világban és beáll egy ilyen színvonalas üzleti vitába, segédcsendőrnek. Most még csak a kisebb pofonok kiosztása tartozik rá, de bizonyára belejön majd még a verőember szerepébe. Drukkoljunk neki. A Spar meg vegyen bokszleckéket, ha nem tetszik neki a vircsaft.

Couleur locale – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Couleur locale – Józsa Márta jegyzete

Erre itt azt mondanók: megoldjuk okosba’. És azt is tesszük: ha nincs orvos, akkor gyógyíttatunk kézrátéttel, ha nincs iskola, akkor egy határral odébb küldjük a gyerekeket tanulni és így tovább. Miközben egy várbeli teraszon pöffeszkedik vastag tárcájával egy-két fazon, és még ezen is ő keres.

Gábor György: Köszöntöm az Olvasót!

5/02/2023 16:00

| Szerző: Gábor György

Új rovat indult a Klubrádió honlapján. A Szabadság Klubban publicisztikai írásokat olvashatnak rendszeresen, sorozatunk Gábor György filozófus írásaival indul.

Gábor György
 
Gábor György

A letelepedés előtti, nomadizáló, vándorló, folyton úton lévő életmódot folytató Izrael népének legfontosabb „erőforrásai” a sivatagi kutak voltak, bennük az életet adó vízzel. Ezek a kutak biztosították a túlélés esélyeit embernek és állatnak, nem csoda hát, hogy az ókorban a sivatagi kutak birtoklása stratégiai tényezőnek számított.

A modern civilizált világban a szó, a szabad beszéd és gondolat minden túlzás nélkül ugyancsak stratégiai tényezőnek mondható. Ám Magyarországon a források elapadtak, s a hatalom a szellem kútjait az elmúlt évek során módszeresen elfoglalta, elbitorolta vagy a legbarbárabb módszerekkel szétverte, meggyalázta és betemette.

Aligha véletlenül kezdi Thomas Mann a bibliai Józsefről és testvéreiről szóló tetralógiáját ezzel a sorral: „Mélységes mély a múltnak kútja.” Csakhogy a mai Magyarországon lassan, ha bármely kútba pillantunk is bele, a zavarossá vált vízből úgyszólván mindenhonnan a hatalom pillant vissza, s a kút legmélyéről a beszennyezett múlt bánatos tekintete szegeződik ránk.

E sorok íróját elűzték már mindenhonnan: az 1990 után fúrt új kutakat berobbantották, s az egyetlen, nagy közös kutat kisajátították maguknak, mert abból csak az övéik kortyolgathatnak, másnak onnan nem juthat egy cseppnyi sem.

Aztán lett a Facebook-kút, ahol sokáig jó volt, ám piszkos, névtelen hordák, felsőbb utasításra, azt is lerohanták és beszennyezték.

De most a Klubrádió megnyitott egy kaput, a Szabadság Klub kapuját: adott egy felületet, ahol újra jelen lehetünk. És ne feledjük: az ókori kutakhoz sem csak inni járt az ember, hanem találkozni a többiekkel, megbeszélni a legfontosabbakat, tréfálkozni, ismerkedni, jóképű és előzékeny fiatalembereket vagy csinos, melegszívű fiatal hölgyeket gusztálni (Ábrahám szolgája egy kútnál talál rá Izsák leendő feleségére, Rebekára, s Jákob leendő fiainak, Józsefnek és Benjaminnak az anyjával, Ráhellel is egy kútnál ismerkedik meg), azaz a bibliai idők kútjai mind afféle korabeli sivatagi klubként is szolgáltak. Hát miért ne lenne ez a Szabadság Klub a minden felsőbb kontrollt nélkülöző, szabadon leírt szavak, sorok és gondolatok életadó kútfője, egyúttal a beszélgetések állandó fóruma, találka- és ismerkedő hely.

Mindannyiunk közös forrása.

Tartsatok velünk, friss, szabad és tiszta forrásokra vágyó olvasók!