„Klubrádió
Publicisztika
Isten, Haza, Család – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Isten, Haza, Család – Neuman Gábor jegyzete

A Fidesz-KDNP együttesen és teljes egyetértésben úgy gondolja, hogy kegyelem-ügy le van zárva, a felelősöket megbüntették, és mindenki sétáljon tovább, nincs itt semmi látnivaló. Majd hoznak olyan törvényeket, Lázár nagy sajnálatára fölakasztani nem lehet ugyan a pedofilokat, de évtizedekre ki lehet vonni őket a forgalomból, és akkor folyhat tovább ennek a tejjel-mézzel folyó Duna-Tisza köze tájának a felvirágoztatása.

Kinek az országa? – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Kinek az országa? – Szénási Sándor jegyzete

Végignézve a lista nyilvánosságra került részét, a ráció, vagy nem vendégmunkásnyelven fogalmazva a józan ész szikrája nem feltétlenül villan fel, de lássuk be, a komikum mögött a magyar kormány féltő szeretete lapul, a hazai, kvalifikált munkahelyek védelme, leszámítva a honatyasági segédmunka érthetetlen tilalmát. És ezért hálásnak kell lennünk.

A sovinizmus ötven árnyalata – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

H. M.: A sovinizmus ötven árnyalata

Az érzékeny fülűek ma is kihallhatták a nagyorosz sovinizmus minden árnyalatát Vlagyimir Putyin (amúgy főállású háborús bűnös) beszédéből. A sovinizmus mind az ötven árnyalatát, amit csak egy pusztuló birodalom fel tud vonultatni.

Nemcsak matek – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Nemcsak matek – Szénási Sándor jegyzete

Anna Arutunyan, a CNN elemzője szerint Ukrajnának kell engednie, és nem a Nyugatnak döntésre jutnia, mi lesz abból, ha Putyin győzelemmel vonul le erről a sakktábláról, a nagyszájú Nyugat pedig megalázottan. Az orosz birodalmi álmok dagadnak tovább, és ezek, mint a kelt tészta, idővel mindig kifutnak a teknőből. Ez az elemzőnek eszébe se jut. Ő úgy számol, hogy egy 37 milliós nép nem győzhet le egy 143 milliósat, és ha Kijevnek nincs félmillió új regrutája, hát tegye fel a kezét, már bocs.

Szerelvényünk a vakvágányon zavartalanul vesztegel – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Szerelvényünk a vakvágányon vesztegel

Az új köztársasági elnök már eddigi munkája során is mindenben megfelelt a központi akaratnak, alkotmánybíróként is a vezér akaratával egyezően csapott el népszavazást, ellenzéki beadványt és mindent, a helyére lépő jogtudós pedig szintén a vezért és kormányát szolgálata igen jó pénzért minden olyan ügyben, amikor jogvita támadt a nemzetközi porondon.

Menza – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Menza – Józsa Márta jegyzete

Soha sincs korán ahhoz, hogy felnőttnek tekintsenek, ám most úgy látszik, ahhoz sincs késő, hogy felnőttként gondolják azt rólunk, hogy ne tudnánk választani tényleges, és nem kamu alternatívák közt.

Tetszettek volna győzni - Rózsa Péter jegyzete

6/12/2023 18:03

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

"A képlet tehát emígyen szól a kormány szerint: végy el az ellenzéktől (ez lehet párt, önkormányzat vagy ellenségnek tekintett bármilyen szervezet), egy jókora köteg pénzt, utána egyéb jogcímen még egyszer ennyit vonj el a költségvetéséből is."

2023. december 06. Esti gyors-részlet (2023.12.06. Rózsa Péter jegyzete)
03:10
00:00

1972-ben a nyári szünetben újságot árultam. Az Astoriával szemben volt a stand, az egyik legjobban menő árushely. A váltótársam is egyetemista volt, bár előtte nem ismertük egymást, de sorstársak voltunk abban, hogy szakadt diákként betárazzunk némi zsebpénzt a következő tanévre. Az ilyen közösködés egyébként veszélyes, de ezt előre nem tudhattam. Mivel a közös kassza azt jelenteti, ha hiány támad, azt fele-fele arányban kell megfizetni. Már vagy egy hónapja dolgoztam, amikor egyik nap nem jött délben a társam, zárásig ott kellett maradnom. Így ment ez a következő napokban is, azután végkimerülésben bementem a hírlapelosztóba, hogy kéne egy új árus mellém. És akkor ért a villámcsapás. Nemcsak a váltótársam, hanem az ő elmúlt heti teljes forgalma utáni bevétel is hiányzott. Egyszerűen lelépett öt napi pénzzel. Velem is szerződést bontottak, a hiány felét levonták az addigi keresetemből, jószerével csak a borravalóból származó rész jutott nekem, aminek felét addigra már el is költöttem kajára és egyebekre. Amikor mindezt elpanaszoltam egy kereskedő ismerősömnek, csak annyit mondott; hogy teljesen hülye voltam, mert ha a hiányt észlelem, és annak kétszeresét kiveszem a kasszából, még én jártam volna jól. Hát így!

Most olvasom, hogy a 2022-es választáson összefogott ellenzéki pártokra az Állami Számvevőszék 260 milliós büntetést akar kiróni, mert illegálisnak minősítette az akkor külföldről érkezett támogatást. Egyenlő arányban elosztva pártonként valamivel több, mint 43 millió jut. Ez nem elég, a kormány meghosszabbított büntetőkarja viszont az előbbi matekot megfordítva, lényegében ennek dupláját készül beszedni, mert az ÁSZ és a Kincstár ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget is visszatart az adott pártnak járó állami támogatásból. Így a tényleges büntetés a duplája. A képlet tehát emígyen szól a kormány szerint: végy el az ellenzéktől (ez lehet párt, önkormányzat vagy ellenségnek tekintett bármilyen szervezet), egy jókora köteg pénzt, utána egyéb jogcímen még egyszer ennyit vonj el a költségvetéséből is. Az eredmény biztos KO! Jó időben lép az ÁSZ és a Kincstár, közeleg a júniusi választás kampánya, az ellenzék folyamatos magyarázkodásra, pereskedésre kényszerül. Mert a pártok természetesen rohannak majd jogorvoslatért, hogy visszavonassák az ítéletet, vagy legalább arányossá tegyék a fizetendőket. Ugyanis szerintük az nem járja, hogy mindegyikük azonos arányban szenvedjék el a büntetést, mert a DK, az MSZP, a Momentum, az LMP és a Jobbik és a Párbeszéd a kampányra kapott állami támogatásukat sem egyenlően osztották el, hanem a pártok közötti megállapodás alapján a listás helyeik arányában, akkor a kirótt kötelezvényt miért egyenlően osztja el közöttük a hatóság. A válasz nagyon egyszerű: közös kassza, közös felelősség. Ha-ha, mondja a Fidesz, tetszettek volna győzni, ha pedig nem akkor előre az egész összeg kétszeresét ellopni. Betyár egyszerű ez, csak kellően betyárnak kellene lenni. Ha már más út nincs.

Rózsa Péter jegyzete az Esti gyors 2023. december 6-i adásában hangzott el.