„Köszönjük,
Publicisztika
Ki az alkalmatlan? - Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Ki az alkalmatlan? - Kárpáti Iván jegyzete

"Tényleg nem látja, vagy nem akarja látni Gyurcsány és a többi "régi ellenzéki", hogy ha ez a sok szempontból valóban bizarr jelenség, amit Magyar Péternek hívunk, azért jelent most millióknak reményt, mert ők tökéletesen alkalmatlannak bizonyultak?"

Szalonna vagy gumicsizma – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Szalonna vagy gumicsizma – Hardy Mihály jegyzete

Erre szokták jobb körökben azt mondani, hogy látszik, az illetőnek a szalonna vagy a gumicsizma volt a jele az óvodában. Bevallom a kínos jelenetet látva ennél jóval erősebb szavak jutottak az eszembe, és ezúton is elnézést kérek a teljes magyar agrárszektor minden tagjától, sőt még Johann Sebastian Bach Parasztkantátáját is megkövetem.

Valami honpolgár – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Valami honpolgár – Józsa Márta jegyzete

Valaki érdeklődött aziránt, hogy akkor most lesz-e választási vita a királyi tévében, vagy ha nem, akkor miért nem. A miértet hagyjuk, a királyi meg csak szleng, ennyit megengedhetek magamnak. És azt a nyilvánvalóan nem neki címzett, ám trehányság miatt az ő postaládájában kikötött választ kapta, miszerint "Nem tudom, hogy ő ki, gondolom vmi honpolgár. Nem válaszolunk neki." És jól van ez így.

Menni, vagy nem menni – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Menni, vagy nem menni – Szénási Sándor jegyzete

Négy témában, tízféle mondandóra, olyan körülmények között, amelyeket Magyar joggal jellemez azzal, hogy tömegbázissal, és nulla támogatással rendelkező pártokat zárna össze a köztévé egy gettóba, hogy – ezek már nem az ő szavai -  lihegve az indulattól és a levegő, meg az időhiánytól, falják fel egymást.

Médiazaj - Rózsa Péter jegyzete

11/04/2024 18:03

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

"Itt zajlik köröttünk a Magyar Péter-ügy, és már senki nem beszél arról, honnan is indult ez."

2024. április 11. Esti gyors-részlet (2024.04.11. Rózsa Péter jegyzete)
02:13
00:00

A hírözön, a médiazaj elmossa a lényeget. Régi baja a szakmának, hogy egy-egy botrány, nagy hírértékű esemény tárgyalása már a harmadik, negyedik napon kezd távolodni a kiindulóponttól. Csak a lényeget, az okot felejtjük el sokszor.

Itt zajlik köröttünk a Magyar Péter-ügy, és már senki nem beszél arról, honnan is indult ez. Egy tinédzser halálától. Aki az intézetben elszenvedett szexuális abúzus után összeomlott, s véget vetett az életének. A pedofil intézetvezetőt már azelőtt évekig békén hagyták, a nyomozás is elsőként eredménytelen volt. Majd, amikor már a tragédia okán megvilágosodtak az felelősök, utána jött a büntetés. Hogy az elkövető pedofil bűntársát egy máig átláthatatlan és indokolhatatlan játszmával mentesítették, és az ismert módon az igazságügyi miniszter és a köztársasági elnök aláírásával kegyelemben részesítették, már erről sem igen beszélünk, nemhogy az intézeti fiú haláláról. Már csak Péter, Tóni, Barbara, Ádám a téma. Illetve, most már egy körvonalazódó politikai botrány, netán válsághelyzet. Lassan átfordul politikai csoportok küzdelmévé, és nem beszélünk arról, hogy mindennek gyökere egy mérhetetlenül aljas, erkölcstelen tett. Ami ráadásul – ilyen a mémek természete – egyre több helyen bukkan elő. Érdekes, szinte minden héten fény derül gyerekek inzultálására és többnyire nem a családokon belül, inkább az intézetekben. Ezeknek azonban ma már csak néhány órás figyelem jut, a nap végére lecsúsznak a futottak még hírek közé. Pedig. Ez az erkölcsi válság az igazán veszélyes, ez az, ami megmételyezi az életünket, emiatt olyan a közbeszéd, mármint olyan ocsmány és kegyetlen. Persze, mondhatni, a lényeg, hogy az a kormány, amelyik évekig vizet prédikált, s mérhetetlenül sok bort ivott közben, lelepleződött és politikai válságba került. Vagy lassan oda jut. Csak ne felejtsük el, hol kezdődött. És hogy annak, annak a gyereknek a halálához milyen út is vezetett. Hogy azt az utat fel lehessen számolni – végre.

Rózsa Péter jegyzete az Esti gyors 2024. április 11-ei adásában hangzott el.