„Klubrádió
Publicisztika
Az “ellenségeskedés ördöge” – Dési János jegyzete
Publicisztika

Az “ellenségeskedés ördöge” – Dési János jegyzete

Fejtő Ferenc bölcs ember volt, és elég jól ismerhette az “ellenségeskedés ördögét” – nemhiába óvott ettől. Arra azonban ő sem számított, hogy az ördög ezúttal megint piros-fehér-zöld mackóruhát húz magára, időnként Louis Vuitton kiszerelésben – és innen indul az európai értékek elleni támadásra.

Cifraszűr és alibibeszédek – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Cifraszűr és alibibeszédek – Neuman Gábor jegyzete

Véletlenül a köztévé egyik csatornáját néztem, elbambultam. A Hungarikum Díjátadó Gála ment, Navracsics Tibor állt a színpadon. Olyan volt az egész, mintha a '70-es évek valamelyik május elsejéjén ünnepi beszédet mondott volna Korom elvtárs, vagy Berecz elvtárs...

Szegény éhes magyar választó lakomája – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Szegény éhes magyar választó lakomája

És akkor jött Magyar Péter, aki eddig nem volt rajta az étlapon, bár nem tűnik tökéletesen finomnak, és félelmetesen hasonlít is az egyik korábbi főételre, de a reménytelenül éhes ellenzéki választóknak, akikkel már tényleg minden rosszat megetettek, most reményt ad arra, hogy legalább egy kicsit jól lehet lakni.

Csatamező vagy Lipótmező? – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Csatamező vagy Lipótmező?

Az Alapjogokért Központnak sikerült összetrombitálnia Budapestre Európa és a világ politikai söpredékét (nyilván költségvetési adóforintokkal bőkezűen felvértezve), akik kétnapos dzsemborijukkal próbálják megtámogatni a magyar miniszterelnök európai kampányát.

Élünk egy vegyi csík alatt – Szénási Sándor jegyzete
Esti gyors

Élünk egy vegyi csík alatt – Szénási Sándor jegyzete

A chemtrail ugyebár egy vegyi csík, amit nemcsak a katonai, de a polgári repülőgépek is maguk után húznak-vonnak, hogy a belőlük kihulló méreggel megritkítsák a Föld népességét, hogy aztán a maradékot egy szűk elit uralma alá vonhassa. Állítólag nanorobotokat is szórnak, amelyek belélegezve agyvérzést, infarktust, esetleg agysorvadást okoznak, bár ez utóbbi a teória hívei között már post festa.

Kardos András: Szánalmas és nevetséges

8/07/2023 11:35

| Szerző: Kardos András

Orbán reakciója önmagáért beszél, de most már nem arról van szó, hogy „nem válaszol”, gyalázkodik, gúnyolódik, ráadásul mucsaizik is. Nem. Arról van szó, hogy Orbán sem szuflával, sem tehetséggel nem bírja a maga által felépített diktatúrát követni. Kényszeredett vigyora, NB III-as legyalázása Hadházynak szánalmas és nevetséges, de egyben végtelenül leverő. Milyen szintre mászott le ez a diktatúra?

Három olyan dolog történt a napokban, melyek azt mutatják, hogy egy diktatúra, ha nevetségessé válik, akkor megindult a felbomlás útján.

Nézzük a három eseményt, de voltaképpen three in one, mind a három ugyanazt mutatja: szánalmas és nevetséges. Kezdünk.

1. Orbán Viktor miniszterelnök és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő találkozott a Parlament folyosóján, és hétköznapinak semmiképp sem nevezhető beszélgetést folytattak.

„Szívesen beszélünk mindenkivel mindenről, de maga egy olyan sunyi alak, hogy magával nem tudunk beszélni” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek a Parlament folyosóján. Hadházy azt akarta megtudni a kormányfőtől, hogy a honvédség gépe, amelyen Kairóból utazott Budapestre, miért tett egy 1000 kilométeres kitérőt Toszkánába.

„Ki adott erre utasítást?” – tette fel a kérdést Hadházy. Sunyi alak, na most mondd meg. Sompolygó sunyi róka, nem akarunk magának mondani semmit. Mindig hazudik, mindig sompolyog. Egy szőrét hullató sunyi, vidéki róka – mondta erre a miniszterelnök, aki Szijjártó Péter társaságában volt a Parlament folyosóján.

 
kép: Hadházy Ákos Facebook-videója
 

Orbán reakciója önmagáért beszél, de most már nem arról van szó, hogy „nem válaszol”, gyalázkodik, gúnyolódik, ráadásul mucsaizik is. Nem. Arról van szó, hogy Orbán sem szuflával, sem tehetséggel nem bírja a maga által felépített diktatúrát követni. Kényszeredett vigyora, NB III-as legyalázása Hadházynak szánalmas és nevetséges, de egyben végtelenül leverő. Milyen szintre mászott le ez a diktatúra? Ők, akik mindig azzal vádolták a liberálisokat, hogy lenézik a vidéket, ami soha nem volt igaz egy percig sem, most ők kezdenek el „szőrét hullató vidéki rókázni???????????”  És azt hiszik, hogy azért, mert Szijjártó és a többi tapsonc lelkesen riheg-röhög a Főnök szánalmas erőlködésén, azt hiszik, hogy nem olvastunk Andersent? Pechük van uraim: A király meztelen.

2. „Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Ferencvárosi Torna Club (FTC) és a Nemzeti Színház: ennek első lépéseként Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, a Nemzeti Színház művésze végzi majd el a kezdőrúgást július 19-én a Groupama Arénában, a feröeri KÍ Klaksvík elleni labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőn – írja az MTI.

Ezt Kubatov Gábor, az FTC elnöke jelentette be a klub és a színház csütörtöki közös sajtótájékoztatóján, majd kiemelte: a sport a kultúra része, és mindkettő olyan értékekkel bír, amelyek minden időben meghatározóak a társadalom számára.

A színház és a labdarúgó-mérkőzés is közösségi élményt nyújt a nézőknek, erőt és büszkeséget ad nekik, valamint a nemzeti identitást is formálja – fűzte hozzá, majd arról beszélt, hogy az ország jövője szempontjából kiemelten fontosnak tartják, hogy az értékek megőrzése mind a színház világában, mind a sportban egyre hangsúlyosabban legyen jelen.”

Stratégiai megállapodást kötött az FTC és a Nemzeti Szính
 
 Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, a Nemzeti Színház művésze, Kubatov Gábor, az Ferencvárosi Torna Club (FTC) elnöke, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. stratégiai igazgatója az ajándékba kapott névre szóló Fradi-mezzel az FTC és a Nemzeti Színház közötti stratégiai megállapodás bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón a budapesti Groupama Arénában 2023. július 6-án. A megállapodás első lépéseként Bodrogi Gyula végzi majd el a kezdőrúgást július 19-én a Groupama Arénában, a feröeri KÍ Klaksvík elleni labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőn. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Szerencsétlen Bodrogi Gyula. Nagy tehetség, a maga nemében talán jelentős színész, mindenesetre sokoldalú alapfigurája az elmúlt 60 év magyar színészvilágának. És öreg korára beleesik a kultúrával mit kezdeni sem tudó diktatúra már több mint kínos csapdájába. A Nemzeti Színház Vidnyánzsky óta nem találja a helyét. A hatalma akkora, hogy hosszú kínlódások után nyugdíjba zavarta Karsai Györgyöt. Vidnyánszky hitvány, gyönge báb, tehetségét vesztett udvaronc. Erre most összefog a Fradival, Kubatovval „stratégice.”  Ha a röhögés kultúra, akkor siker, mert ezen röhög a fél ország. Én nem. Szánalmas kínlódás ez fideszes apparatcsik urak, elképzelem amint a Fradi B közép fellép a Nemzetiben, mint Otelló. Kínlódás ez kultúrpápa kollegák. Ebből nem lesz a Békés Márton által megálmodott kulturális korszak, csupán a tönkretétel és a szánalom korszaka virágzik. Szegény Bodrogi Gyula.

3. „ A Telex megkeresésére a nemrég a kormányközeli MCC-hez került vállalat megerősítette, hogy a törvény miatt fóliáznak be egyes könyveket, bár egyelőre a különböző üzletegységekben nem egységes, hogy mely kötetekbe nem lehet belelapozni, és melyekbe igen.

Korábban a fogyasztóvédelmi hatóság pénzbírságot szabott ki a Librire egy olyan könyv miatt, amelyet az ifjúsági részlegen árultak, holott a hatóság szerint a melegellenes törvény előírásai szerint ott nem lehetett volna. Papp Dóra regényíró három könyve pedig az ifjúsági irodalom kategóriából átkerült a szórakoztató részlegre, ugyanezen okból.” (444)

Azok figyelmébe ajánlom a harmadik tegnapit, akik szerint nem élünk diktatúrában.  A Libri közölte, hogy befóliáznak olyan könyveket, melyek szerintük a melegek mellett emelnek szót, róluk szólnak stb. Ez maga a homofóbia. És maga a diktatúra, kedves balliberális barátaim. A kormány kinyújtott szerve az MCC megszerzi a Librit, majd a fóliázással lehetetlenné teszik, hogy a vásárló belenézzen a könyvbe.  Ez pedig cenzúra. És ki alkalmaz cenzúrát? Na ki? Hát a diktatúra.

Ez nem „hibrid”, ez nem illiberális demokrácia” ez nem „választási autokrácia”, ez nem vezérelvű demokrácia, de még csak nem is „legalista autokrácia” ahogyan az egyik legnagyszerűbb elemző a kitűnő Kim Lane Scheppele mondja. És nincsen igaza Radnóti Sándornak sem, aki szerint „fölbecsmérlés” diktatúrának nevezni Orbán rendszerét.

De gondolom balliberális barátaim, miután számtalan intézmény szétverése, a tanárok kirúgása után még mindig nem hívjátok krumplilevesnek a krumplilevest, most, miután Bodrogi kezdőt rúg a Fradi meccsen, B közép Otello leend, tanárok megbosszulva, könyvek cenzúra alatt, Libri bekapva, most már talán Ti is elhiszitek, végre valahára, hogy maffiaállamban élünk, diktatúrában.

Igaz, az elmúlt napok történései, melyek szánalmasak is, pökhendiek is, nevetségesek is, azt jelzik: repedezik a diktatúra fala.  És remélem, mire befejeződik ez az áldatlan vita Orbán rendszerének kritikai elnevezéséről, addigra a diktatúra valójában fel is fog bomlani.

SZABADSÁG KLUB KOMMENT GOMB