„Klubrádió
Publicisztika
A sovinizmus ötven árnyalata – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

H. M.: A sovinizmus ötven árnyalata

Az érzékeny fülűek ma is kihallhatták a nagyorosz sovinizmus minden árnyalatát Vlagyimir Putyin (amúgy főállású háborús bűnös) beszédéből. A sovinizmus mind az ötven árnyalatát, amit csak egy pusztuló birodalom fel tud vonultatni.

Nemcsak matek – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Nemcsak matek – Szénási Sándor jegyzete

Anna Arutunyan, a CNN elemzője szerint Ukrajnának kell engednie, és nem a Nyugatnak döntésre jutnia, mi lesz abból, ha Putyin győzelemmel vonul le erről a sakktábláról, a nagyszájú Nyugat pedig megalázottan. Az orosz birodalmi álmok dagadnak tovább, és ezek, mint a kelt tészta, idővel mindig kifutnak a teknőből. Ez az elemzőnek eszébe se jut. Ő úgy számol, hogy egy 37 milliós nép nem győzhet le egy 143 milliósat, és ha Kijevnek nincs félmillió új regrutája, hát tegye fel a kezét, már bocs.

Szerelvényünk a vakvágányon zavartalanul vesztegel – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Szerelvényünk a vakvágányon vesztegel

Az új köztársasági elnök már eddigi munkája során is mindenben megfelelt a központi akaratnak, alkotmánybíróként is a vezér akaratával egyezően csapott el népszavazást, ellenzéki beadványt és mindent, a helyére lépő jogtudós pedig szintén a vezért és kormányát szolgálata igen jó pénzért minden olyan ügyben, amikor jogvita támadt a nemzetközi porondon.

Menza – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Menza – Józsa Márta jegyzete

Soha sincs korán ahhoz, hogy felnőttnek tekintsenek, ám most úgy látszik, ahhoz sincs késő, hogy felnőttként gondolják azt rólunk, hogy ne tudnánk választani tényleges, és nem kamu alternatívák közt.

Vákuum – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Vákuum – Szénási Sándor jegyzete

Ahol józan ember nem állítja, hogy az ellenzék pont olyan elviselhetetlen, mint a hatalmi elit, mert ez nyilvánvalóan hülyeség, viszont mindkettőt dettó utálja, ott a térfogatnyomás olyan alacsony lesz, hogy valami feltétlenül ki fogja tölteni a teret, a mi esetünkben ez a se nem párt, se nem szervezett civil mozgalom, ami az influenszerek laza csoportját jelöli.

Fóliázni már nem lesz elég?! – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Fóliázni már nem lesz elég?! – Selmeci János jegyzete

A világ szégyene, hogy hatályban van egy törvény, ami szerint a heteroszexualitás oké, a homoszexualitást viszont megmutatni bűn, de azt talán már a fideszes szavazók egy részének is látványos szégyen lenne, ha a magyar gyerekek jobb létéért kormányzás helyett megint fóliázni fognak még azután is, hogy amúgy kegyelmet adtak egy pedofil segítőjének.

Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete

Nagytekintetű miniszterelnök úr, Ön egy kisujjnyi erkölcsi tartást nagyít fel ember méretűvé, hogy ezzel egy újabb trükköt produkáljon, hátha beveszi a többség. Egy kisujjnyi igazságot szokott ön óriásplakáttá, vagy hangos nemzeti szózattá nagyítani, de ezúttal melléfogott.

Gordon István: Választás után – kis lengyel körkép 1.

24/11/2023 13:13

| Szerző: Gordon István

Az elkövetkezendő napokban, hetekben, vagy talán hónapokban rendszertelenül és nem is sorjában jelentkezem az október 15-i lengyel – valamennyi politikai oldal szerint – történelmi jelentőségűnek ítélt választásokkal összefüggő egy-egy érdekes eseménnyel. Arról írok majd, ami éppen a legaktuálisabb, s valamilyen formában elgondolkodtatja a magyar olvasót is.

Megdöbbent a nyolc éve hatalmon lévő kormánypárt, a PiS, amikor a számára vesztes választást követően az új parlament első szavazásait elvesztette. Ez már önmagában is komoly érvágást jelentett Kaczyinskiéknak, hiszen a parlament alsó és felsőházának tisztségviselőit szavazták meg. A házelnököt és helyetteseit, illetve a parlament elnökségét, ahová csak egyetlen párt, az eddigi kormánypárt, képviselői nem jutottak be. Ekkora pofonba immáron nyolc éve nem szaladt bele a Jog és Igazságosság Pártja. Nem csoda, ha közben – igaz, teljesen függetlenül a „benti” eredménytől – a lakosság úgy döntött, hogy a Parlamentet hosszú évek óta körülvevő kordont – mindenféle engedély nélkül – a rendőrség éber figyelme és tétlensége mellett lebontotta.

A történtek valamennyi részlete mindennél többet mond. Mert hiába kérte fel Duda államfő az addigi miniszterelnököt az új kormány megalakítására, szinte az egész ország úgy kezeli a mai ex lex helyzetet, hogy csak idő kérdése és Morawiecki feladja a lehetetlennel való sziszifuszi küzdelmét és helyette Donald Tusk, a tegnapi ellenzék megkérdőjelezhetetlen vezetője foglalja el a kormányfői posztot. Ezt mind Lengyelországban, mind az EU-ban már természetesnek veszik.

Lengyel választások
 
Lengyel választások 2023 Fotó:
MTI/AP/Petr David Josek
 

A részletekről csupán annyit, hogy Morawiecki, a kormányalakításra frissen felkért személy, mint a rosszlány, mindenhol és mindenkinél bepróbálkozott, hogy a kormányalakításhoz szükséges hiányzó 37 mandátumot akár a föld alól is előkerítse. Mielőtt még nekilátott volna a már csak matematikailag is megoldhatatlan feladatnak, egyik szövetségese, a Kukiz’15 nevű minipárt vezetője jelezte, hogy eddig, immáron nyolc esztendeje a PiS mellett szavazott, ezután más utat választ. Sőt, akadt néhány tősgyökeres PiS-es is, aki a szívét továbbra is a Kaczynski-pártnál hagyja, de szavazatával már mást kíván erősíteni.

Morawiecki mindezek ellenére tovább próbálkozott. Régen túl van már a fasiszta beállítottságú Konfederacja nevű párt visszautasításán. Csak zárójelben, vezetőjük ötpontos, írásban rögzített programja a következő: „Zsidómentes, melegmentes, abortuszmentes, uniómentes és adómentes Lengyelországot akarunk!” Hogy vajon ebből az öt pontból melyiket érezte magáénak a Jog és Igazságosság Pártja, nem firtatnám, egy hamvábaholt kormánynál ennek már úgy sincs jelentősége.

 
Matteusz Morawiecki
 
Facebook
 

De kik voltak még a kiszemeltek? Három, a választási győztes ellenzéki koalícióhoz tartozó párt. Először a Harmadik Út formációt alkotó két párt elnöke következett, akik világosan megmondták Morawieckinek „csak a holtestünkön át”. A két pártelnökről annyit azért tudni kell, amennyit azért Morawiecki is tudott, s talán ezért fordult hozzájuk. Vagyis: a választás előtt az ellenzék vezetője, Donald Tusk két hatalmas megmozdulást szervezett Varsóban. Az elsőt még a nyáron, amikor félmillióan gyűltek össze, de a két pártelnök ugyan ott volt a rendezvényen és beszédre is felkérték őket, de a nagy tumultusra hivatkozva, nem mentek fel a színpadra. A második rendezvényen a létszám megduplázódott, tehát elérte az egymillió főt, de – tudomásom szerint – a két pártelnök hiányzót jelentett. Hát, innen merítette a jelenlegi ügyvezető kormányfő, hogy árulásra buzdítsa őket. Nem sikerült!

A belpolitikai helyzet – mint Bacsó Péternél egykor a nemzetközi – csak tovább fokozódott, amikor következett a Razem nevű párt megkörnyékezése. Ők az Új Baloldal nevű tömörüléshez tartoznak, és mindenki nagy meglepetésére közölték, hogy bár mindenben támogatják majd a leendő Tusk-kormányt, velük együtt fognak szavazni minden alkalommal, de a kormányba – köszönik – inkább nem lépnének be. Ez persze majd elválik, de az tény, hogy a baloldali párt sem Morawieckiből, sem kormányából, sem pedig pártjából nem kért.

De a kuncsorgásnak ezzel még nincs vége. Morawiecki eredménytelensége után most egyik, ezúttal a gyengébb nemhez tartozó volt minisztere próbálkozik, akinek szent meggyőződése, hogy a Harmadik Út egyik fele mégiscsak hajlandó lenne a PiS-szel együtt kormányozni, ha… De nem volt „ha”, a miniszter asszonyt udvariasan felvilágosították, hogy ne is álmodozzon csacskaságokról.

És, amikor a józan ész már azt diktálná, hogy itt a vége, nincs tovább, akkor a kormányalakítási megbízását mindenáron teljesíteni akaró Morawiecki, kormányfőhöz méltatlan módon újból nekiszaladt és koalíciós tárgyalásra invitálta az Új Baloldal tömörülés – ideológiailag tőle legtávolabb eső – pártjait.

Az Új Baloldal válaszát hivatalosan még nem ismerjük, de pontosan tudjuk, mi lesz. És ezt tudja az exkormányfő is. De mivel már csak napjai maradtak az államfőtől kapott megbízatásából, így – utolsó kétségbeesésében – még egyszer megpróbálkozott a fasiszta párttal és meghívta őket egy „koalíciós egyeztetésre”. A Konfederacja nevű párt vezetősége levélben válaszolt a meghívásra: „Másfélmilliós választótáborunk nevében írásban adjuk át a miniszterelnöknek világos állásfoglalásunkat. Vége a PiS hatalmának. A PiS-nek nincs többsége, hogy kormányt alkothasson.”

A Konfederacja elnöke külön közleményt is kiadott: „Én nem megyek el a találkozóra, hiába is hívott személyesen a miniszterelnök. Kampányom fő gondolata, hogy véget vessünk a PiS hatalmának és azt semmi módon se hosszabbítsuk meg. Azért is választottak meg parlamenti képviselőnek, hogy Morawiecki ne kormányozhasson tovább”.

Folyt. köv.

SZABADSÁG KLUB KOMMENT GOMB