„Köszönjük,
Publicisztika
A rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet – Dési János jegyzete
Publicisztika

Az erősebb felrúgja a gyengébbet

Nem mondom, hogy azért rúgja fel egy karateedző a rábízott gyermeket, mert a belügyminiszter vezeti az oktatás ügyét – de valamiféle összefüggés – metaforikus változat – mégiscsak felsejlik. Hiszen a rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet, szakszerűen, kíméletlenül.

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete
Esti gyors

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete

Néhány hét múlva azonban eltűntek a címlapokról az elromlott klímákról szóló hírek. Az utasok újra használni tudták a vasutat, és el sem párolognak közben, a kórházakban újra műtöttek, és a meleg miatti halálozások száma is csökkent. A gazdasági minisztériumban egy lakossági klíma pályázaton dolgoztak, ügyelve arra, hogy a legszegényebbeket kizárják belőle, klímát pedig csak bizonyos cégektől vásárolhassanak a családok.

Síneken a pokolba – Kerekes Bori jegyzete
Publicisztika

Síneken a pokolba – Kerekes Bori jegyzete

Lélegzetvételhez csak akkor jutottam, mikor elment mellettem valaki. Ilyenkor három másodpercig hidegnek éreztem a teste által kavart légmozgást. Ilyen lehet a pokol – gondoltam. Megfősz a saját levedben, miközben érzed a szellemek jéghideg áthúzását.

Békemisszó – Kárpáti Iván jegyzete

9/07/2024 18:04

| Szerző: Kárpáti Iván

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Így címkézi, magasztalja a magyar kormányzati kommunikácó azt a nehezen meghatározható diplomáciai ámokfutást, amit Orbán az elmúlt napokban bemutatott.

2024. július 09. Esti gyors-részlet (2024.07.09. Kárpáti Iván jegyzete)
02:15
00:00

Pénteken még a véres kezét rázta Orbán Viktor Putyinnak, akinek hadserege hétfőn Kijev egyik legfontosabb gyermekkórházat rombolta le egy rakétával, nyilván nem véletlenül a NATO-csúcs elé időzítve. Az intézményben majdnem 700 rákos és vesebeteg gyereket kezelnek, szerencsére még időben az óvóhelyre sikerült menekíteni őket. Felfoghatatlan mi történt volna, ha nem lenne ilyen rutinjuk az ukránoknak. Szerte az országban így is a 40-et közelítette a halálos áldozatok száma és a 140-es a sebesülteké. Aztán ápolók, hozzátartozók, rendőrök, tűzoltók, környékbeliek adogatták egymásnak a törmeléket kétségbeesetten, áldozatok után kutatva.

Békemisszó. Így címkézi, magasztalja a magyar kormányzati kommunikácó azt a nehezen meghatározható diplomáciai ámokfutást, amit Orbán az elmúlt napokban bemutatott. A háború kitörése előtti hetekben is ezzel a jelszóval járt Moszkvában, az eredményt ismerjük. Miért is lett volna más? Miért is lenne más? Kicsoda Orbán Viktor? Motivációját érteni vélem, világpolitikai tényező akar lenni, ha már normális közszolgáltatásokat nem tud, vagy nem akar teremteni Magyarországon. Pechére egy kicsi, egyre szerényebb gazdasági teljesítményű, nem túl népes ország miniszterelnöke, akinek az ad némi mozgásteret a világban, hogy két fontos szervezet tagjai vagyunk: Európai Unió, NATO. Ha nem lennénk ezekben klubokban, akkor nemhogy Moszkvában és Pekingben, de még az ex-szovjet közép-ázsiai diktátorok vörös kánságaiban sem állnának vele szóba. Minek tennék.

Egyelőre egy kézzelfogható eredménye van a repkedésnek, Putyin somolyogva demonstrálhatja, hogy a szabad világ nem áll ki egységesen birodalmi terjeszkedése, agressziója, ellen. Orbán összehozta neki az EP-frakciót is, most már nem egy magányos KGBéla küzd Moszkváért, hanem egy egész csapat, köztük nyilvánosan karlendítős féleszű nácik. Szép munka volt, lesz mit mesélni az unokáknak.

Orbán Viktor Moszkvában
 
Orbán Viktor Moszkvában
 
Moszkva, 2024. július 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalásuk után tartott moszkvai sajtótájékoztatón 2024. július 5-én.
Fotó: Benko Vivien Cher / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2024. július 9-i adásában hangzott el.