„Köszönjük
Esti gyors

Szent-Iványi: Provokatív és önleleplező lépés volt Orbán moszkvai látogatása

5/07/2024 23:12

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Szent-Iványi István külpolitikai szakértő szerint a "békemisszió" Orbán Viktor moszkvai útjával kapcsolatban csak fedősztori, hiszen a békéhez semmivel nem jutottunk közelebb, ráadásul a magyar miniszterelnöknek erről tárgyalni nincs is felhatalmazása sem az EU-tól, sem Ukrajnától.

2024. július 05. Esti gyors / részlet, Szent-Iványi István (24.07.05.)
11:28
00:00

Miért gondolta a magyar miniszterelnök jó ötletnek, hogy három nappal Kijev után Moszkvába utazik? – kérdezte műsorvezetőnk Szent-Iványi István külpolitikai szakértőt, volt külügyi államtitkárt, korábbi nagykövetet az Esti gyorsban.

Szerinte erre nincs racionális magyarázat, feltéve, ha az ismert körülményeket vesszük számításba; nem véletlenül gondolnak ilyenkor sokan arra, hogy valaminek lennie kell a háttérben. Az ismert körülmények ugyanis arra utalnak, hogy Orbán Viktor ezzel magának és a magyar soros európai uniós elnökségnek is rosszat tesz. Már csütörtökön is elutasítóak voltak a reakciók a moszkvai látogatására, és ez pénteken rosszabb lett, tehát a látogatás mérlege magyar és európai szempontból nagyon negatív. Tehát kell lennie mögötte valaminek, amit nem tudunk, de nagy baj, hogy nem lehet értelmes magyarázatot találni rá.

Orbán Viktor ezt „békemissziónak” nevezi, de a 2022. év eleji látogatását is így hívta, holott azután három héttel kitört a háború, tehát ez nem igazán sikeres. A békemisszió szerinte fedősztori, hiszen a sajtótájékoztatón az ismert közhelyeken kívül semmi nem hangzott el, ami ezt a látogatást indokolná. Putyin felmondta a saját, unalomig ismert álláspontját, Orbánnak viszont nincs igazán javaslata, azt mondja, hogy tájékozódni jött.

Ursula von der Leyen úgy reagált erre, hogy a megbékélés és a békemisszió nem ugyanaz. A békéhez nem jutottunk közelebb, ráadásul erről tárgyalni nincs is mandátuma Orbán Viktornak, sem az Európai Uniótól, sem Ukrajnától. Kérdés, hogy kinek a felhatalmazásával ment oda – vetette fel a szakértő.

Aki szerint elképzelhető, hogy ennek súlyos következményei lesznek az Európai Unióban, akár az is lehet, hogy ez elriaszt néhány potenciális partnert a Fidesz által létrehozandó új frakciótól. Akár a francia Marine Le Pent is, aki szintén Putyin-barát politikusként vált ismertté, de elkezdett ettől eltávolodni és Ukrajna-támogató álláspontot felvenni. Neki is kínos lenne emögé besorolni, hiszen ez provokatív és önleleplező lépés volt Orbán Viktor részéről. Megjegyezte, megvan az első következmény: az Európai Bizottság szóvivője már belengette, hogy ezek után nehéz lesz az ő budapesti látogatásuk.

Biztos benne van a dologban, hogy ha valamikor lesz valamilyen tűzszünet vagy béketárgyalás (ami egyébként nem rajta múlik), akkor Orbán elmondhatja, hogy ő volt az első, aki ezért tett. Csakhogy nem azért lesz, mert ő ezt mondta, hanem éppen azt az álláspontot ássa alá, amely elvezetne az igazságos békéhez, mondta a volt külügyi államtitkár. Ugyanis mindenki békét szeretne – és természetesen nem háborút –, kivéve Putyint, aki ukrán kapitulációt akar.

Szent-Iványi István megjegyezte, a magyar híradásokban nem akartak hírt adni arról, hogy Szijjártó Péter kérésére fogadta az ő hívását Szergej Lavrov külügyminiszter (aznap, amikor Orbán Kijevbe ment), csak miután az orosz külügy beszámolt róla. Emlékezetes volt a tavalyi, kínos pekingi találkozás is, ahol szintén orosz forrásból mutatták meg, ahogy feszeng a magyar miniszterelnök Putyin társaságban. Most is orosz forrásokból lehetett látni a sajtótájékoztatót – tette hozzá.

Orbán lebegtette, hogy ő Moszkvában Európa szempontjait képviseli, de ez nem így van, erre nincs mandátuma – ismételte meg a szakértő. Hozzátette, Putyinra pedig nem lehet úgy tekinteni, mint elfogadható tárgyalópartnerre, hanem ő egy emberiesség elleni bűnökkel vádolt gyanúsított, aki ellen elfogatóparancs van érvényben – húzta alá.

A beszélgetést meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva. Kiemelt kép: Klubrádió/Mátyus László

Esti gyors
2024. július 05., péntek 18:15
Ripoter: Selmeci János