„Köszönjük,
Reggeli gyors

Oroszország-szakértő: Ez nem békemisszió, ez egotrip

9/07/2024 11:44

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Kellemetlen ugyan, de az Európai Uniót mint rendszert nem érinti Orbán "felhatalmazás nélküli bohóckodása", néhány cáfoló nyilatkozattal el lehet intézni – véli Rácz András Oroszország-szakértő, akit a Reggeli gyorsban kérdeztünk a miniszterelnök útjairól.

2024. július 09. Reggeli gyors - részlet l Rácz András 2024.07.09.
16:36
00:00

Semmilyen hatással nincs a háború menetére Orbán Viktor körútja, az szakmai szempontból értelmetlen – mondta Rácz András Oroszország-szakértő a Reggeli gyorsban.

Mint ismert, a miniszterelnök a múlt héten először Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij elnökkel, majd Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyinnal, hétfőn pedig már Kínában bukkant fel és Hszi Csin Pinggel értekezett.

Orbán Viktor Kijevben
 
 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Kijevben 2024. július 2-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 Mindhárom felsorolt országnak van béketerve a háború lezárására – ezek persze köszönőviszonyban sincsenek egymással, Orbán meg elmegy és mindenhol a békéről beszél, de arról nem, hogy milyen feltételekkel lehetne megteremteni. Nem mond semmi konkrétumot, valójában nem közvetít a felek között. Ez nem békemisszió, ezt nem is tudom minek lehetne nevezni, egotrip– véli Rácz.

Orbán Viktor Moszkvában
 
 Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog tárgyalásuk előtt Moszkvában 2024. július 5-én. l Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
 

Mivel július eleje óta Magyarország tölti be az EU soros elnökségét, van olyan irányú próbálkozás, hogy úgy keretezzék Orbán körútját, mint ha az európai uniót képviselné. Az orosz belföldi média például nagy diplomáciai sikerként tálalja a magyar miniszterelnök látogatását, de valójában mindenki tudja, hogy nincs joga vagy lehetősége az EU-elnökséget betöltő ország vezetőjének a szövetséget képviselni. Az EU szemszögéből presztízs szintjén ez picit bután néz ki, picit kellemetlen, de az unió mint rendszer szempontjából lényegtelen – mondta a szakértő. Orbán azzal tényleg gyengíti az EU működését, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók vagy az Ukrajnának szánt támogatások elfogadását hátráltatja illetve bonyolítja, de azzal nem kelt zavart, hogy felhatalmazás nélkül bohóckodik – véli Rácz.

Miközben a szakértő szerint a háború ugyanúgy zajlani fog akkor is, amikor a magyar EU-elnökség véget ér, azért annak menetét befolyásolja például, hogy milyen döntések születnek a most zajló NATO-csúcson. Rácz szerint tovább bővülnek a kapcsolatok a katonai szövetség és a háborús ország között, de nem a tagság irányába. Ukrajnának fontos légvédelmi támogatásokat jelenthetnek majd be. Közben az oroszok folyamatosan érnek el apróbb sikereket a fronton, a szárazföldi hadászati és hadműveleti kezdeményezés ebben az évben várhatóan náluk marad.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Rácz Andrással
2024.július 9., kedd 6:50
Riporter: Dési János