„Klubrádió
Publicisztika
A sovinizmus ötven árnyalata – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

H. M.: A sovinizmus ötven árnyalata

Az érzékeny fülűek ma is kihallhatták a nagyorosz sovinizmus minden árnyalatát Vlagyimir Putyin (amúgy főállású háborús bűnös) beszédéből. A sovinizmus mind az ötven árnyalatát, amit csak egy pusztuló birodalom fel tud vonultatni.

Nemcsak matek – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Nemcsak matek – Szénási Sándor jegyzete

Anna Arutunyan, a CNN elemzője szerint Ukrajnának kell engednie, és nem a Nyugatnak döntésre jutnia, mi lesz abból, ha Putyin győzelemmel vonul le erről a sakktábláról, a nagyszájú Nyugat pedig megalázottan. Az orosz birodalmi álmok dagadnak tovább, és ezek, mint a kelt tészta, idővel mindig kifutnak a teknőből. Ez az elemzőnek eszébe se jut. Ő úgy számol, hogy egy 37 milliós nép nem győzhet le egy 143 milliósat, és ha Kijevnek nincs félmillió új regrutája, hát tegye fel a kezét, már bocs.

Szerelvényünk a vakvágányon zavartalanul vesztegel – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Szerelvényünk a vakvágányon vesztegel

Az új köztársasági elnök már eddigi munkája során is mindenben megfelelt a központi akaratnak, alkotmánybíróként is a vezér akaratával egyezően csapott el népszavazást, ellenzéki beadványt és mindent, a helyére lépő jogtudós pedig szintén a vezért és kormányát szolgálata igen jó pénzért minden olyan ügyben, amikor jogvita támadt a nemzetközi porondon.

Menza – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Menza – Józsa Márta jegyzete

Soha sincs korán ahhoz, hogy felnőttnek tekintsenek, ám most úgy látszik, ahhoz sincs késő, hogy felnőttként gondolják azt rólunk, hogy ne tudnánk választani tényleges, és nem kamu alternatívák közt.

Vákuum – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Vákuum – Szénási Sándor jegyzete

Ahol józan ember nem állítja, hogy az ellenzék pont olyan elviselhetetlen, mint a hatalmi elit, mert ez nyilvánvalóan hülyeség, viszont mindkettőt dettó utálja, ott a térfogatnyomás olyan alacsony lesz, hogy valami feltétlenül ki fogja tölteni a teret, a mi esetünkben ez a se nem párt, se nem szervezett civil mozgalom, ami az influenszerek laza csoportját jelöli.

Fóliázni már nem lesz elég?! – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Fóliázni már nem lesz elég?! – Selmeci János jegyzete

A világ szégyene, hogy hatályban van egy törvény, ami szerint a heteroszexualitás oké, a homoszexualitást viszont megmutatni bűn, de azt talán már a fideszes szavazók egy részének is látványos szégyen lenne, ha a magyar gyerekek jobb létéért kormányzás helyett megint fóliázni fognak még azután is, hogy amúgy kegyelmet adtak egy pedofil segítőjének.

Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete

Nagytekintetű miniszterelnök úr, Ön egy kisujjnyi erkölcsi tartást nagyít fel ember méretűvé, hogy ezzel egy újabb trükköt produkáljon, hátha beveszi a többség. Egy kisujjnyi igazságot szokott ön óriásplakáttá, vagy hangos nemzeti szózattá nagyítani, de ezúttal melléfogott.

Arató András: Lázmérő

28/11/2023 07:35

| Szerző: Arató András

Arató András új írásában arra kereste a választ, mi köze az érintésmentes testhőmérséklet megállapító készülék beszerzésének a reptér megvásárlásához, a kisvasúthoz és a lélegeztetőkhöz.

Régi idők ólmos termométereinek árnya felé visszamerengeni nem ér semmit, noha nehéz felejteni azt a revelációt, amit a tízperces helyébe lépő ötperces modern hőmérők hoztak fél évszázaddal ezelőtt.

Ezek a maiak többnyire pontatlanok, és kimerül bennük a gombakkumulátor. Noha hazafias érzelmeinket csiklandozza, amikor újat vásárolunk beléjük, mert hozzájárulunk vele a hazai szárazelemgyártás világsikeréhez, katalizáljuk mintegy azt, viszont kxrva nehéz kipiszkálni őket, a cseredarab beszerzése is egy kihívás, minthogy mindegyikbe másmilyen való. Közös bennük a mérettartományuk, amelyik olyan piciny, hogy a típusszám leolvasása komoly kihívás. Nagyító kell hozzá, aminek lehetnek nemzetgazdasági előnyei – ha belehúzunk, még lupenagyhatalom is lehetünk…

Most egy újabb technológiai forradalom előtt állunk, legalábbis a család szintjén, amely szervezeti egység rohamosan épülő szuverén illiberális rendszerünk számára szent és rezsivédett. Két félhagyományos lázkontroll rudacska is bekrepált, ideje, hogy szintet lépjünk. Piacelemzés, mérlegelés után megszületett a döntés, nem volt egyszerű, mert szeretünk alkalmazkodni a takarónk méretéhez, és bizony mostanság vásároltunk mást is, még az idén ki kell fizetnünk a reptér árát, meg kellett vennünk, mert az egy dolog, hogy külföldi gépmadarak szálldosnak Budapestre, már amelyik, a MALÉV-et ugyanis elkúrtuk, ja, nem kúrtuk el, annak úgy kellett lennie, hiszen már a NER idejében ment a levesbe, de hogy még a leszállópálya alatt is idegenkezűség húzódjon meg, azt már nem viseli el nemzeti színű keblünk. A játékvasútról sem feledkezhetünk meg, nyakunkon a karácsony, egy magára valamit is adó apuka ajándékoz gyermekén keresztül önmagának efféle cuccot – kínai, kínai, és ugyan mi nem az manapság, a gáz meg az olaj kivételével?

Megrendeltük az érintésmentes testhőmérséklet megállapító készüléket a neten! Van raktáron, ha nem is akkora a szortiment, mint lélegeztető készülékekből, amiből sosem elég, József Attila is levegőért kiáltott, igaz, ő valami szabadságról is hadovált – „Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet”, ám aztán észhez kapott – „játszani is engedd szép, komoly fiadat”, mintegy a már említett kínai kisvasút vízióját megidézve. Tehát a tárgyat megrendeltük, mostan a „ki van fizetve, meg van rendelve” izgalmas stációjában, feszült várakozásban leledzünk, amit egy elektronikus levél tesz még ünnepélyesebbé. Ebben tájékoztatnak minket széles körűen például a várható szállítási időpont-variációkról, esetleges reklamációk bonyolításához szükséges címekről. Az igazi, revelációs értékű információt két kis bekezdésben ismerteti velünk a feladó: „Traktor vásárlásakor logisztikus kollégám fogja Önt keresni napokon belül és egyeztetni fog Önnel a kiszállítás menetéről, idejéről. Traktor átvétele a telephelyünkön is lehetséges, ha ezt kéri, jelezze felénk. Ebben az esetben ajándékkal kedveskedünk Önnek.”

Modern idők modern szele hozza a feltételtől függő ajándékot. Vajon a vasútat, beléptető rendszereket, lélegeztető gépet, repülőteret, szárazelemgyárat, atomot vásárló vevő is csak akkor kap ajándékot, pusztán kedveskedési szándékkal, ha a telephelyen veszi át a cuccot? „Logisztikus” lenne…

SZABADSÁG KLUB KOMMENT GOMB