„Klubrádió

Technikai közlemény: Miért van olyan sok probléma az online adásunkkal?

24/06/2019 08:38

| Szerző: Klubrádió

Valóban, mostanában sokszor akadozik, szakadozik online adásunk, és gyakran halk, máskor meg torzan szól.

Mi is tapasztaltuk, illetve rengeteg visszajelzést kapunk emailen, Messengeren és telefonon keresztül, hogy az online adással baj van az utóbbi időszakban. Már olyan pletykák is kezdtek elterjedni, hogy valakik direkt zavarják az adásunkat.

Próbáltunk utánajárni az okoknak, számos megoldást kipróbáltunk, de a hibák újra és újra jelentkeztek. Egyrészt szakadozik az adás, másrészt a hangerővel vannak problémák: hol halkan szólunk, hol hangosan, gerjedve. Technikusaink kipróbáltak több megoldást, végül mégis arra jutottunk, hogy az internetes jelátvitel, valamint a bérelt szerverek lehetnek a ludasok.

Ezért mindkettőn változtattunk, megrendeltük az új szervert és a hálózati kapcsolatunkon is javítottunk. A szolgáltató 1-2 informatikai beállítást (tűzfal szabály változtatása) elvégzett már, reméljük ez önmagában javít a mostani helyzeten. A beálításokon túli eszközcsere viszont időt igényel, ezért türelmüket kérjük.

Azt az ígéretet kaptuk, hogy 2019. június 26-án szerdán már az új szerveren keresztül fogjuk sugározni az adást, és minden rendben fog működni. Mi is nagyon reméljük, mert igazuk van akkor, amikor reklamálnak. Ez a rádió az Önök támogatásából működik - és az a minimum, hogy cserébe kiszolgáljuk azt az alapvető igényt, hogy online is hallgatható legyen. Főleg úgy, hogy az országos sugárzású frekvenciánkat elvették (az emiatt indított kártérítési per még mindig zajlik), és sokan máshogy nem tudják fogni adásunkat, mint online. A klubradio.hu oldal kb. minden tizedik látogatója pedig külföldről érkezik az oldalunkra.

 
 

Amit még javaslunk, hogy ne valamilyen streamgyűjtő oldalon vagy alkalmazáson keresztül hallgassanak minket, mert azok működésére nincsen ráhatásunk. Akár számítógépről, tabletről vagy böngészőből ellátogatnak a http://klubradio.hu oldalra, találnak egy ÉLŐBEN MOST gombot. Erre klikkelve új ablakban megnyílik a böngészőben egy stream file, amin keresztül hallgathatók a műsoraink élőben is. Mivel ezek a mi oldalunkról indulnak el, ezek működésére elvileg van ráhatásunk technikailag is.

Sajnos régi operációs rendszerű készülékeken nem feltétlenül hallgatható az adásunk online, az új honlap fejlesztésével ezt az áldozatot meg kellett hoznunk.

Amit még a Klubrádió online streamjeiről tudni érdemes:

3 különböző streamfile-unk van:

http://stream.klubradio.hu:8080/bpstream (ez a legjobb)

http://stream.klubradio.hu:8080/source

http://stream.klubradio.hu:8080/32kbit

Az első kettő 96 kb/s bitrátával működik és normál hangminőséget biztosít. Az utolsó egy lebutított minőségű stream, nem is minden eszközön működik, a gyengébb hangminőségért cserébe viszont kisebb adatforgalmat kínál.

Reméljük, hamarosan legyőzzük a technika ördögét, és normális technikai színvonalon élvezhetik majd az adásainkat.

Köszönjük a türelmüket.