„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

Már nem a zsaroló vírus a sláger

18/03/2019 15:05

| Szerző: Klubrádió

Teljes biztonság nincs a számítástechnikában sem, de a felhő alapú működés talán növeli a védelem hatékonyságát.

2019. március 18. Vállalkozók klubja 19.03.18.
20:54
00:00

Az információbiztonság egyre fontosabb lesz, főleg a nagy cégeknél. A támadók újabb és újabb ötletekkel hatolnak be az informatikai rendszerekbe, nem könnyű követni őket. A Cisco 18 országban mintegy 3000 szakembert kérdezett meg arról, hogy mire számítanak, milyen támadásokra próbálnak felkészülni. A felmérés tapasztalatairól a cég két szakértője, Csordás Szilárd és Ács György beszélt a Vállalkozók klubjában.

A megkérdezettek abban bíznak, hogy a felhő alapú működés javítja majd a védelem hatékonyságát. Míg két-három éve a zsaroló vírusok voltak „divatban”, ma inkább processzoridőt, kapacitást lopnak, ami összefüggésben van a kriptovaluták bányászatával. Ez a tevékenység kiszámíthatóbb jövedelmet hoz és kisebb kockázattal jár a támadónak.

Egy cég adatbiztonságáért nem csak az IT szakemberek felelnek, hanem tulajdonképpen mindenki, aki számítógéppel dolgozik. Az a legfontosabb, hogy minél hamarabb kiderüljön a támadás ténye. Időnként még azt is nehéz megállapítani, hol sérült meg a rendszer. Nehezíti a dolgot, hogy a kártevők képesek kódot változtatni, tehát egyik helyről a másikra egy új kóddal kerülnek át.

Macska-egér harcot vívnak a támadók és a biztonsági szakértők, mert az előbbiek rengeteg kárt tudnak okozni és nem csak dollármilliókban mérhető anyagi kárt. Gondoljunk csak arra, hogy mondjuk egy kórházban megáll az élet, mert zsaroló vírust kapott az MRI-t vezérlő számítógép. Aztán kezdődhet az alkudozás, hogy mennyiért állítják helyre.

Kárpáti Iván interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.