„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

Lányok a számítógép előtt

5/03/2019 13:28

| Szerző: Klubrádió

Egykor sok nő volt a programozók között, aztán a férfiak szinte teljesen átvették a hatalmat a szakmában. Most változhat a helyzet.

2019. március 04. Vállalkozók Klubja (2019. március 4., hétfő 14:30)
17:02
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván

Sok fiatal nő hiányzik az informatikából, pedig a következő években egymillió új munkahely lesz az ágazatban, szerte Európában. A Morgan Stanley ezért indított egy új kezdeményezést, amellyel szerette volna bizonyítani, hogy igenis, a lányoknak is helyük van a számítógépek közelében.

Középiskolásokat, 15-17 éveseket választottak ki, akikkel egy két féléves programot vittek végig. Ez kiscsoportos, speciális matematikai képzésből, programozás tanításából állt. A lányok mentorokat is kaptak.

Mátyás-Kollár Gabriella, a cég magyarországi operációs igazgatója a Vállalkozók klubjában elmondta, hogy régebben sok nő volt a programozók között, aztán elférfiasodott a szakma. Azt tudni kell, hogy különleges képességeket nem igényel ez a munka, viszont alapos matematikai ismereteket igen. Ezen túlmenően a problémamegoldó készségre, önbizalomra, kommunikációs készségre van szükség. Talán hihetetlen, de olyan lány is részt vett a programban, akinek otthon nem volt számítógépe.

A fiatal mentorok tanították a programozást, az idősebbek viszont már a karrierépítésben is segítettek, hisz a versenyszférából érkeztek. Mátyás-Kollár Gabriella arról is beszámolt, hogy most értékelik a képzés eredményeit, azután döntik el, hogy miként fejlesztik tovább, terjesztik ki.

Kárpáti Iván interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: