„Klubrádió
Konkrét

Vakrepülés művészi fokon

28/01/2019 16:17

| Szerző: Klubrádió

Vaknak lenni nem olcsó dolog, igen drágák az életet megkönnyítő segédeszközök. Bár a korszerű számítástechnika nagy segítséget nyújt a mindennapokban. És nem kell mindenről lemondani, még a színházi élményről sem.

2019. január 28. Konkrét 19.01.28. Vakrepülés
43:02
00:00

Járt már olyan színházban ahol teljesen sötét van? Utazott már Görögországba egy babzsákon ülve, szintén koromsötétben? Nos, a Vakrepülés Színtársulat ilyen élményt kínál, természetesen látóknak is, vagy talán főleg nekik. Erről mesélt a Konkrétban Máj Kriszta és Pál Zsolt, akik egy párt alkotnak és vakon is olyasmit csinálnak, amit elképzelni is nehéz. Itt van a színház, aztán tanítanak, rádiót üzemeltetnek, könyveket digitalizálnak.

Amikor Böcskei Balázs arról kérdezte őket, hogy melyek az életük árnyoldalai, akkor egyrészt azt említették, hogy vaknak lenni meglehetősen költséges dolog. Például a fehér bot tizenötezer forintba kerül úgy, ha van rajta támogatás. Másrészt a kisebb-nagyobb kényelmetlenségeket hozták szóba. Mondjuk a közlekedést, mert mennyivel kényelmesebb lenne autóval járni, vagy mennyivel egyszerűbb lenne egy levelet csak úgy, mindenféle segédeszköz nélkül elolvasni.

Arról is szó esett, hogy a modern számítástechnika azért sokat segít a vak embereken, sőt néhány példa kapcsán arról is, hogy a látók miben tudnak segíteni és mit ne csináljanak, mondjuk egy piros lámpánál.

A témaválasztásról elég talán annyit mondani, hogy Magyarországon egy 2016-os felmérés szerint 33.000 vak ember él, 218.000 olyan idős ember, akinek nagyon megromlott a látása.

A műsort a felső „lejátszás” gombra kattintva hallgathatja meg. Fotó: Pixabay.