„Klubrádió
Reggeli gyors

Napilapok helyett internet

28/12/2018 11:39

| Szerző: Klubrádió

Érdemes-e még lapszemlét készíteni a Klubrádióban? Ezt a kérdést tették fel a műsorvezetők a Reggeli Gyorsban.

2018. december 28. Hann Endre és Urbán Ágnes a média jövőjéről
00:00
00:00

A hazai média helyzetét és jövőjét elemezte a műsorban Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója és Hann Endre, a Medián ügyvezetője.

A nyomtatott napilapok piaca gyakorlatilag megszűnt, a hetilapok sokszínűsége még úgy, ahogy megmaradt, az internet szabadságát pedig még nem tudta elvenni a Fidesz – véli Urbán Ágnes. Valami jó a rosszban, hogy a kormánypárt törekvése legalább egyértelműen látszik a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány létrehozásával, amely a jövőben valószínűleg tovább erősödik a TV2 várható betagozódásával.

Hann Endre szerint a történelmi példák azt mutatják, hogy az erősen koncentrált média nem képes hatékonyan működni és ő is az internetben bízik.

Urbán Ágnes arra hívta fel a figyelmet, hogy mutatóban még maradtak ellenzéki médiumok, például a Népszava és az ATV, de azokon látszik, hogy anyagi gondjaik vannak, szükségük van állami hirdetésekre. Az is egyértelmű, hogy a kormánypárt szeretné rátenni a kezét az RTL-re és az Indexre, amelyek igazán sok embert érnek el.

Kérdés, hogy azok, akik alapvetően csak az állami befolyás alatt álló médiát érik el, honnan tudnak még tájékozódni? Hann Endre a többlépcsős kommunikációra utalt. Az interneten megosztott információk erejét növeli, hogy egy ismerőstől kapjuk azokat. Minél görcsösebben ragaszkodik a hatalom a tájékoztatás teljes kontrolljához, annál jobban erősödik az emberek ellenállása.

Szó esett még az O1G logó használatáról, erejéről is, amiről mindkét szakember úgy vélekedett, hogy érdemes a jelenséggel foglalkozni, újdonság a magyar közéletben és egy vagány összekacsintást jelez.

Az interjút a cikk elején lévő ikonra kattintva hallgathatja meg. Riporterek: Pálinkás Szűcs Róbert, Pikó András. FOTÓ: Pixabay