„Klubrádió
Reggeli gyors

Széteshet az internet

1/04/2019 09:47

| Szerző: Klubrádió

A Facebook alapítója ügyes diplomáciai húzással próbálja ledobni a válláról a rá nehezedő felelősséget. Nyílt levélben kéri a világ kormányait az internet törvényi szabályozására.

2019. április 01. Reggeli Gyors - részlet 19.04.01. Rab Árpád
07:31
00:00

Az internet szabályozására és ellenőrzésére kérte a kormányokat Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója és vezetője.

Szerinte a világháló megreformálása a kormányok nélkül nem lehetséges, a kártékony tartalmak ellenőrzése és kiszűrése túlságosan nagy felelősséggel járó feladat ahhoz, hogy ezt egyedül a Facebook végezze el.

Rab Árpád, a Corvinus Egyetem docense úgy véli, ez egy ügyes diplomáciai húzás Zuckerbergtől, hisz tulajdonképpen a szólásszabadság korlátozásáról van szó. A Facebook a világpolitikát befolyásoló eszközzé nőtte ki magát, olyan alapkérdésekkel kell foglalkozni, mint az adatok szállíthatósága, a választások tisztasága, a gyűlöletbeszéd korlátozása.

A szakértő szerint a kormányok bevonása ebbe a munkába egyszerűen butaság, miután minden ország vezetőinek más az érdekük. Amennyiben nemzeti szinten dönthetnek korlátozásokról, erősebb szabályozásról, akkor a Facebook ellehetetlenül. Olyan helyzetbe kerül, mint a hagyományos sajtó, média - példa erre Kína vagy Oroszország. 

Egységes internet valószínűleg nem lesz a jövőben, bizonyos értékvesztésre lehet számítani olyan fontos eszményekben, mint a szabadság, a nyitottság, de még nem tartunk a folyamat végén. Igaz, hogy a Facebook óriássá nőtt, nem úszhatja meg a korlátozást, hiszen egy kommunikációs háború zajlik, de lesznek majd újabb felületek, amelyek új lehetőségeket kínálnak az embereknek.

Szénási Sándor interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.