„Klubrádió
A világ urai

Kiárusítják a szokásainkat, és ezen jól keresnek

16/02/2019 07:55

| Szerző: Klubrádió

Az internetről eleinte sokan azt gondolták, az a szabadság, a demokrácia. Tévedtek. Mára kiderült az internethasználók nagyon is manipulálhatók.

2019. február 15. A világ urai (2019/7. heti adás)
49:37
00:00

Miért gyűjtenek rólunk adatokat? A szokásainkról, arról, hogy mit szeretünk, kik az ismerőseink? Sokszor azok sem tudják, akik ezt csinálják, hogy mire lesznek jók az adatok, de azt tudják: valamire jók lesznek. A big data világáról, a szürke zónáról, de úgy is mondhatjuk, a háttérhatalmakról volt szó a Világ urai műsorában.

 
Rab Árpád, Forrás: Facebook
 

Rab Árpád a Corvinus Egyetem docense beszélt arról, hogy először egy kereskedelmi modellről volt szó. A Facebook bevételének korábban 10 százaléka származott mobil hirdetésekből, ma 93. Gyakorlatilag arról van szó, hogy kiárusítják a szokásainkat.

Azonban már rég nem csak kereskedelemről szó, nem csak ilyen információk jelennek meg a számítógépeinken, mobiljainkon. Manipulálnak bennünket, mégpedig úgy, hogy nem látjuk a manipuláció határait. Internetes üzenetekkel el lehet dönteni akár egy választást is.

Az internet megjelenésekor sokan hitték, hogy ez maga a demokrácia, a szabadság. Nem volt igazuk. Alig vannak már tények a világhálón, vélemények vannak. Az emberek buborékban élnek, a hasonlóan gondolkodók filozófiáját ismerik, kényelmesek, nem veszik a fáradtságot, hogy egy-egy információnak utána nézzenek. És ha nincs határozott álláspontjuk valamiről, hanem bizonytalanok, akkor manipulálhatók.