„Klubrádió
A lényeg

Volner János nem teljesíti a diplomatáknak előírt feltételeket, a külügy mégis kinevezheti külgazdasági attasénak

29/12/2022 09:03

| Szerző: Klubrádió

A követelmények teljesítésének hiánya azonban nem feltétlenül jelent gondot Volner számára, ugyanis külügyminisztériumban a kinevezésekkor "egyedi mérlegelése is van mód."

Felmentést kaphat a diplomáciai pozícióhoz előírt szigorú követelmények alól Volner János – írja külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva a hvg.hu.

December elején derült ki, hogy a Magyar Gárda szóvivőjeként induló, a Jobbikban alelnöki posztig jutó, majd a Mi Hazánkba belépő, végül a saját pártot is alapító Volner János külgazdasági attasé lesz Szingapúrban.

A pozícióhoz hivatalosan előírt feltételek: felsőfokú végzettség, a maláj vagy a tamil nyelv ismerete, ennek hiányában legalább egy, de inkább két nyelvvizsga, két év gazdasági, külgazdasági területen szerzett szakmai gyakorlat, továbbá a külgazdasági szakmai vizsga eredményes teljesítése, és B-kategóriás jogosítvány.

Volnernek ezek közül például biztosan nincs Magyarországon elismert diplomája, ugyanis az oroszországi, kamuegyetemként ismert MUFO-n diplomázott. Volner "diplomája" már 2014-ben is téma volt, ekkor a 444.hu írt róla. Ráadásul a szóbeli vizsgáit szinkrontolmáccsal, magyarul tette le. Életrajzaiban, képviselői adatlapján nem volt nyoma semmilyen nyelvvizsgának. Szingapúrban négy hivatalos nyelv van – angol, mandarin, tamil, maláj – és a munkanyelv az angol, utóbbit a politikus saját bevallása szerint tárgyalási szinten beszéli. Külügyes forrásokra hivatkozva viszont úgy tudja a lap, hogy a követelmények teljesítésének hiánya sem lehet gond, ugyanis a kinevezésekkor "egyedi mérlegelése is van mód."

A lap szerette volna Volnert megkérdezni a feltételek ügyében, de nem akart erről nyilatkozni. Csupán annyit mondott el, hogy ő a másik kinevezetthez, Bencsik Jánoshoz képest még nincs "felkészülő diplomata" státuszban sem. Ez valószínűleg azért lehet, mert még tart a biztonsági átvilágítása.