„Köszönjük,
A lényeg

Vizsgálatot indítanának Várhelyi Olivér EU-biztos ellen

18/01/2023 07:02

| Szerző: Klubrádió

Független vizsgálatot tartanak szükségesnek Várhelyi Olivér hivatali tevékenységéről az Európai Parlament képviselői egy várhatóan szerdán szavazásra kerülő jelentésben. Az állásfoglalás az Európai Unió kül- és biztonságpolitikájának tavalyi végrehajtásáról szóló értékelés, amelynek egyik paragrafusa aggályokat fejez ki a magyar biztos munkájával kapcsolatban – írja a Népszava.

Az EP külügyi bizottságában már zöld utat kapott szöveg megfogalmazása szerint „a szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos szándékosan törekszik arra, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét. Ezért a képviselő-testület „sürgeti az EB-t, hogy kezdeményezzen független és pártatlan vizsgálatot annak megállapítására, hogy a (…) biztos által tanúsított magatartás és az általa támogatott politikák nem sértik-e a Bizottság tagjaira vonatkozó magatartási kódexet és a biztos Szerződésekből eredő kötelezettségeit”.

Várhelyi Olivér
 
Várhelyi Olivér
Fotó: Gabor KOVACS
 

Az indítványt megfogalmazó Thijs Reuten holland szociáldemokrata EP-képviselő a Népszavának azt mondta, a parlament szeretne tisztán látni és megtudni, hogy a biztos tevékenysége megfelel-e az említett előírásoknak. Sok újságcikk készült és sok pletyka kering ugyanis arról, hogy Várhelyi igyekszik háttérbe szorítani a demokratikus értékek és a jogállamiság tiszteletben tartására vonatkozó tagfelvételi követelményeket, amikor a csatlakozó országok teljesítményét értékeli.

– Ügyel rá, hogy nyilvánosan mindenütt azt mondja, amit várnak tőle. De a gyakorlatban egyes megnyilvánulásai rendkívül aggasztóak – utalt a képviselő arra, hogy amikor Várhelyi Olivér a Nyugat-Balkán autoriter vezetőivel találkozik, nem utasítja vissza határozottan szeparatista, nacionalista retorikájukat – mondta Reuten.

Szerbiáról szóló jelentésében a képviselő-testület már “aggodalmát fejezte ki azon nyilvános állítások miatt”, amelyek szerint Várhelyi a csatlakozásra váró országokban nem tulajdonít kellő jelentőséget a jogállamisággal kapcsolatos egyes kérdéseknek.