„Klubrádió
Reggeli gyors

Vucic: Orbánt rá akarta venni a NATO, hogy támadja meg Szerbiát

10/10/2022 08:43

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A szerb elnök ledobta a bombát, szerinte a NATO be akarta sodorni Magyarországot ellenük a háborúba, de Orbán Clinton elnöknek nemet mondott. Ma a német kancellár és Orbán Viktor Berlinben találkoznak, de szokatlan módon nem tartanak közösen sajtótájékoztatót. A Trump-Meloni-Orbán trió most Spanyolországban kampányol a szélsőjobb mellett. Nemzetközi lapszemle.

Orbán Viktor magyar kormányfő Mussolini elveit valló Georgia Meloni kormányfővel és Donald Trump volt elnökkel együtt kampányolt videóüzenetben a spanyol szélsőjobbooldali Vox párt mellett egy madridi pártgyűlésen – írja a Washington Post. Trump a repülőjéről egy negyven másodperces bejelentkezésben arról beszélt, hogy biztosítani kell a határokat, és hogy rengeteg "konzervatív jó dolgot kell csinálni". Mint mondta, Spanyolország nagyszerű ország.

Orbán Viktor Belgrádban
 
Orbán-Vucsics találkozó
 
Belgrád, 2020. május 15. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb elnök sajtótájékoztatóra érkezik Belgrádban 2020. május 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

 

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő személyesen vett részt a madridi kampányeseményen, amellyel a helyközi választásokra készül a VOX, hogy a harmadik legnagyobb pártként jövőre átvegye a hagyományos spanyol konzervatív párt helyét. A kampányhoz természetesen az olasz Meloni győzelme adott lendületet.

A WaPo arról is ír, hogy az olasz átrendeződéssel az Unió félelme növekszik, hogy a harmadik legnagyobb európai gazdaság, az olasz a lengyel és a magyar példát követi, és nacionalista erővé válik. Az eseményre szélsőjobbos kolumbiai, chilei és bolíviai politikusok is beköszöntek. Az írás megemlíti, hogy Orbán nemrég Amerikában globális, szélsőjobbos összefogás megteremtéséről beszélt a dallasi CPAC rendezvényen.

Orbán Viktor ma Olaf Scholz kancellárral találkozik Berlinben, a kormányszóvivő annyit mondott az Euronews-nak, hogy nem lesz közös sajtótájékoztatójuk, ami egyébként minden kormány- és államfői hivatalos látogatás során szokásos. Egy másik forrás szerint a kétoldalú gazdasági kapcsolatokon túl szó lesz az orosz agresszióról és legfrissebb fejleményekre való reagálás mikéntjéről.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában megszavazták, hogy az oroszországi jogsértések kivizsgálására független emberjogi szakértőt nevezzenek ki – írja az indiai Economic Times. India Brazíliával együtt tartózkodott a szavazáson. A Washington Post szerint a javaslatot az Európia Unió terjesztette fel csaknem teljes egyértésben: Magyarország nem csatlakozott a kezdeményezéshez.

A tanácsban 17 igen és 6 nem szavazat született 24 tartózkodás mellett. Bolívia, Eritrea, Kína, Kuba, Kazahsztán és Venezuela szavazott ellene. A független szakértőnek feladata az orosz sajtószabadság, a civil szerveztek és az ellenzékiek ellen elkövetett jogsértések vizsgálata lesz.

A UK News Today az új határvadászokról számolt be, hogy 2000-en jelentkeztek és 800-an már el is kezdték a munkát. A cikknek inkább a címe kelti fel a figyelmet: Ezrek jelentkeztek a menekültek levadászására Magyarországon.

A szerb elnök azt állította, hogy Bill Clinton 1999-ben azt kérte Orbán Viktortól, hogy a NATO hadműveletek során támadják meg Szerbiát – írja az Euro Weekly News, a Spanyolországban megjelenő angol nyelvű lap. A beavatkozást Szerbia északi területén tervezték. "Orbán Viktor nemcsak, hogy elmondta ezt nekem utólag, de felhatalmazott arra, hogy nyilvánosságra is hozhatom az értesülést"  - állította Aleksandar Vučić elnök. Clinton a britekhez hasonló kérést fogalmazott meg, abban bízva, hogy a csapatok így majd visszaszorulnak a Vajdaságba. Orbán Viktor azonban visszautasította a kérést, miközben nagy nyomás alá helyezték.

Gerhard Schröder akkori kancellár igyekezett enyhíteni rajta ezt a nyomást. Margaret Thatcher is igyekezett Orbán közelébe férkőzni, de ő sem érte el, hogy Orbán teljesítse a kérést, így több brit katonának kellett meghalnia – állította Vučić, aki a végén csípősen megjegyezte, nos, ez az a szeretet, ami jellemzi őket. A Drevnikből tudjuk meg, hogy Vučić a 8. körös uniós szankciós csomag kapcsán tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről a sajtónak.