„Köszönjük,
A lényeg

Vizsgálatot indít az OLAF a lomb nélküli lombkoronasétány ügyében

17/09/2023 09:22

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) levélben tájékoztatta Donáth Annát, hogy Hadházy Ákossal közös beadványának hatására nemrég vizsgálatot indított a hírhedt nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében. Ezt a Momentum európai parlamenti képviselője közölte.

A jelzést még tavasszal tette meg Donáth és Hadházy, miután bekerült a hírekbe a lombok nélküli lombkoronasétány. A hivatal azt írta: „Az OLAF feladata az Unió pénzügyi érdekeinek védelme a csalás, korrupció vagy más jogellenes tevékenység kivizsgálásával. A vizsgálat megindításáról szóló határozatról való döntésnél az OLAF felméri, hogy az ügy a Hivatal által évente meghatározott vizsgálati prioritások területei közé tartozik-e, valamint figyelembe veszi az arányosság, szubszidiaritás/hozzáadott érték és az OLAF erőforrások hatékony használatának alapelveit.” Ezek alapján az OLAF „elemezte a kapott információt és vizsgálatot indított az említett pályázatok tárgyában.”

Donáth Anna nehezményezte, hogy „miközben az OLAF vizsgálódik, a kormány által az EU »megnyugtatására« felállított Integritás Hatóság mélyen hallgat az ügyről. És a kormány még csodálkozik, hogy a sorozatos ígérgetéseikkel ellentétben nemhogy nem érkeztek még meg a befagyasztott EU-s pénzek, de láthatóan már abban sem biztosak, hogy azok megérkeznek-e valaha ennek a kormánynak a regnálása alatt” – fűzte hozzá.

Március végén mi is beszámoltunk róla, hogy tarra vágott területen építettek lombkorona sétányt nettó 60 millió forint uniós forrásból. A semmiből a semmibe vezető faemelvény ügye egy csapásra nemzetközi hírnevet szerzett az EU-s pénzek magyarországi felhasználásának. Méterenként 644 347 forintba került az uniós adófizetőknek az erdő nélküli lombkorona sétány – mondta az Átlátszó újságírója, Szabó Krisztián a Klubrádiónak. 

A nyírmártonfalvai polgármester beperelte az ügyet nyilvánosságra hozó Átlátszót, bocsánatkérést és helyreigazítást követelt a portáltól. Azonban a bíróság első fokon elutasította Filemon Mihálynak, a település fideszes vezetőjének helyreigazítási perét. A bíróság szerint nincs jelentősége, hogy még nem folyósították a lombkoronasétányra megítélt támogatást, és kimondták azt is, hogy Filemon mindenképpen közszereplőnek számít.