„Köszönjük,
A lényeg

Védőnői rendelők: van, ahol már műanyag pohár sincs

27/05/2024 07:55

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Amióta a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság intézi a kórházi beszerzéseket, sokszor nem rendelik meg azt, amit a védőnők kérnek – mondta a szakember.

A védőnői hálózat júliusi központosítása óta az önkormányzatok helyett a megyei kórházak felelnek az ellátásért. A szükséges felszerelések azonban nem mindenhol biztosítottak. Erről több védőnő a Facebookon panaszkodott a napokban, erről Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő számolt a minap a Facebookon.

A bejegyezéseket Kunetz megosztása után a legtöbb helyről törölték. 

A probléma július óta állandó és eléggé szerteágazó és sokakat érintő. Július óta a védőnők 68 százaléka nyilatkozott arról, hogy saját pénzen vett olyan eszközt, ami a mindennapi munkavégzéséhez szükséges – mondta az RTL-nek Szalainé Pintér Veronika, jogi szakokleveles védőnő, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének a vezetője is. Szerinte amióta a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság intézi a kórházi beszerzéseket, sokszor nem rendelik meg azt, amit a védőnők kérnek.

Az Országos Kórházi Főigazgatóságtól csak annyit válaszoltak az RTL-nek: az eset kapcsán felvették a kapcsolatot a védőnői szolgálatot irányító intézménnyel, hogy „ellenőrizze és hiány esetén biztosítsa a szükséges eszközöket.