„Klubrádió
Reggeli gyors

Kunetz: Gyáva megalkuvó, ostoba politikai döntés, ami veszélyezteti az újszülötteket

19/03/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A szülészeti ellátás átszervezését úgy kívánja megoldani a kormány, hogy egész egyszerűen csökkenti az eddig érvényben lévő követelményeket – véli Kunetz Zsombor.

2024. március 19. Reggeli gyors - részlet 24.03.19. Kunetz Zsombor
10:02
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Belügyminisztérium átalakítást tervez a magyarországi szülészeti ellátásban. A tervezet egy 2003-as miniszteri rendeletet módosítana azzal, hogy az eddigi II. és III. szint mellé létrehozná az I. progresszivitású szintű szülészeti ellátást is az országban. Ezek lényegében olyan szülészetek lennének, ahova csak komplikációmentes várandósság esetén kerülhetnének a nők.

"Ott tartunk, hogy az átszervezést úgy kívánja megoldani a kormány, hogy egész egyszerűen csökkenti az eddig érvényben lévő követelményeket" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Kunetz Zsombor. Az egészségügyi szakértő szerint a tervezet a veszélyezteti a betegeket, főként a babákat. "Gyáva megalkuvó, ostoba politikai döntés miatt a betegeket és leginkább az újszülötteket veszélyeztetik" – foglalta össze élesen véleményét.

Hozzátette, "rendkívül ostoba és álszent dolognak" tartja elfogadni azt a helyzetet, hogy nincs elég szakorvos, és erre azt találják ki, hogy a munkakör biztonságos ellátásához szükséges követelményrendszert csökkentik.

"A problémát meg lehetne oldani, hiszen annyi szakorvos van, hogy megyénként legalább egy intézmény vagy kórház ellátása biztosított legyen, csak akkor fel kellene vállalni azt, hogy más, kisebb intézményekben nincsen szülés, és ennek van politikai hatása, de ezt fel kell vállalni. Azt gondolom, hogy egy politikai döntésnek nem szabad a betegbiztonságot veszélyeztetnie, márpedig most ez történik" – mondta Kunetz.

Kifejtette, attól hogy egy szülés várhatóan komplikációmentes lesz, a szülés során bármikor léphet fel előre nem látható komplikáció. Kunetz ezért nem helyesli az otthonszülést sem.

A tervezet véleménye szerint egy eddig viszonylag jól kiépített rendszer biztonságát csökkentették. Adott esetben, ha nagyon átgondolt tervekkel egészítik ki, még lehetne olyan kiváltó mechanizmusokat létrehozni, amely szakdolgozók kezébe helyezné a döntést, de ehhez elengedhetetlen a szakdolgozók felkészítése. Ez költséget jelent: képzés, tréning, vizsga.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kunetz Zsomborral
2024.03.19., kedd 7:35
Riporter: Dési János