„Támogassa
A lényeg

Varga Judit lemondásával Magyarország az egyetlen EU-tagállam, ahol nincs női miniszter

1/08/2023 16:16

| Szerző: Klubrádió

Miután Varga Judit hétfő este hivatalosan is távozott az igazságügyi miniszteri posztról, Magyarország az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, amelynek nincs női minisztere – írja az Euronews.

Varga, aki június végén jelentette be lemondását, hogy a Fidesz listavezetője legyen a 2024. júniusi európai parlamenti választásokon, 2019 óta töltötte be az igazságügyi miniszteri tisztséget. Helyére Tuzson Bence került, így Magyarország 14 miniszteri posztját immár mind férfiak töltik be.

Az Euronews megvizsgálta a 27 uniós kormány összetételét augusztus 1-jén, és megállapította, hogy a miniszteri posztok alig több mint 33 százalékát töltik be nők.

A miniszterelnökök (kivéve, ha nem államfő), miniszterhelyettesek és államtitkárok nélkül Finnországban a legmagasabb az arány: az új jobboldali-szélsőjobboldali kabinet kétharmada nő.

Öt másik tagállamban 50 százalék vagy annál több a nők aránya a minisztériumok élén. Ezek az országok Hollandia, Spanyolország, Belgium, Portugália és Ausztria. Megjegyezték: Spanyolországban nemrég választás volt, és bár nyert a jobboldal, nem biztos, hogy tud kormányt alakítani, Hollandiában pedig távozik Mark Rutte, aki 13 évig volt miniszterelnök, így itt jöhet változás az arányokban. Az egyenlőhöz közeli az arány olyan országokban, mint Svédország, Németország és Franciaország. 

Viszont Máltán, Cseh- és Lengyelországban a női miniszterek aránya nem éri el a 15 százalékot, így ők Magyarországgal együtt a rangsor végén állnak.

Vargát négy éve nevezték ki, ez idő alatt két nagyobb botrányban is felmerült a neve, az egyik a Pegasus kémszoftver ügye, a másik a Schadl–Völner-ügy, a korrupcióval vádolt exállamtitkár ugyanis a bíróságon azt mondta, hogy az igazságügyi miniszter szoros figyelem alatt tartotta a végrehajtói ügyeket. Az is kiderült, hogy Varga találkozott Schadl Györggyel, a végrehajtói kar letartóztatásban lévő vezetőjével. Bodoky Tamás újságíró, az átlátszó.hu főszerkesztője a Klubrádióban azt mondta, bevett gyakorlat a kormánynál az EP-ben elrejteni a gyanús ügyekbe keveredett tagjaikat, amíg a vihar itthon elül.