„Klubrádió
A lényeg

Valami történik a fideszes propagandamédiában. Elkezdtek kormánykritikus vendégeket hívni a közmédiába

12/04/2022 16:18

| Szerző: Klubrádió

Mérő László matematikus, pszichológus már volt az M1-en a napokban, Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje 14-én beszélgethet Lánczi Tamással ugyanott, és információink szerint Csáki Judit újságírót is meghívták. Közben távozik Bende Balázs, a közmédia hírhedt véleményvezére, Bencsik Gábor újságíró pedig a köztévé elfogultságáról írt Facebook-oldalán.

A hirado.hu is beszámolt róla, hogy az általuk „ismert ellenzéki szavazatszámlálónak” titulált Mérő László matematikus, pszichológus ott lehetett az M1 kedd reggeli műsorában, és beszélhetett az április 3-i országgyűlési választással kapcsolatos élményeiről, amelyeket a Borsod megyei Sárazsadányban szerzett, ahol szavazóköri delegált volt. Elmondta, szerinte nem volt szisztematikus csalás, de korrekt sem volt a választás. Nem szerette meg a Fideszt, annak ellenére sem, hogy nagyon jól tudtak kooperálni a fideszes szavazatszámlálókkal – tette hozzá.

A következő „meglepő” vendég az M1-en Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség volt miniszterelnök-jelöltje lesz, akit csütörtökön láthatnak a nézők a 48 perc című műsorban. A korábbi években összesen 5 perc megszólalási időt kapott a közmédiában, ez nemrég történt, az országgyűlési választások kampányidőszakában, amikor törvény szerint minden országos listát állító szervezet képviselőjének jár a pár perces műsoridő. 

Mátki-Zay, akit miniszterelnök-jelölti bukása után hívtak el, a korábbinál jóval hosszabb megszólalásra számíthat, Lánczi Tamással beszélgethet a közmédiás csatornán. Lánczi volt az, aki a napokban a Hír Tv-n arról beszélt, hogy szerinte az oroszok kímélik a civil lakosságot Ukrajnában. A politológus Lánczi Tamás a Századvég elemzőjeként, Orbán Viktor beszédírójaként és Habony Árpád nem hivatalos kormánytanácsadó üzleti partnereként is ismertté vált, valamint volt a kormánypárti Figyelő főszerkesztője és helyettes államtitkár is. Lánczi András Corvinus-rektor fia.

Információink szerint Csáki Judit színikritikust, újságírót is meghívták a közmédiába. Csáki Judit a Revizor Online főszerkesztője, emellett több kulturális és közéleti lapban (Színház, Magyar Narancs, HVG) jelentek, jelennek meg írásai. A Klubrádiónak legutóbb tavaly szeptemberben nyilatkozott, akkor azt mondta, hogy „Vidnyánszky Attila kiradírozta a színházi szakmából az értékalapú kiválasztást”.

(Kiemelt kép: MTVA/Zih Zsolt)

Szinte ezekkel az eseményekkel egy időben derült ki, hogy távozik a közmédiától Bende Balázs vezető külpolitikai szerkesztő, akiről hangfelvételek bizonyítják, hogy nem pártatlanságra törekedett, az alatta dolgozóktól azt várta el, hogy a fideszeses és kormányzati iránymutatásokat kövessék. "Ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják... Ennek megfelelően dolgozunk mindannyian. Nincs kérdés" – mondta Bende a Szabad Európa által nyilvánosságra hozott felvételen. Bende emellett híres volt a kormányoldalt dicsőítő és az ellenzéket ostorozó beszédeiről is.

Ugyancsak kedden írt arról Bencsik Gábor, a kormánypárti Magyar Demokrata főmunkratársa, hogy szerinte a magyar közszolgálati televízió politikai elfogultsága tarthatatlan. 

A közmédia egyébként 130 milliárd forintos költségvetésből működik ebben az évben.