„Klubrádió
A lényeg

Ukrán külügyi szóvivő: Orbánnak nem az Oroszország elleni szankciók feloldásáért kellene kardoskodnia

15/07/2022 18:26

| Szerző: Klubrádió

"Magyarország miniszterelnökének nem az Oroszországgal szembeni szankciók feloldása mellett kellene kardoskodnia, miközben az orosz sereg hidegvérrel gyilkol le ukrán gyerekeket, hanem éppen ellenkezőleg: fokozniuk kellene a lépéseket Oroszország agresszív politikája ellen" – írta Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő Orbán Viktor reggeli beszédére reagálva.

Ukrajna nem ért egyet az Oroszország elleni nemzetközi szankciók hatástalanságát hangoztató kijelentésekkel – írta közösségi oldalán az ukrán külügyi szóvivő. Oleg Nikolenko az Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában elhangzottakra reagált. A  magyar miniszterelnök – ahogy rendszeresen – ezúttal is bírálta az EU Oroszországgal szemben bevezetett szankcióit. Azokkal szerinte Európa „tüdőn lőtte magát”, ezért minél előbb fel kellene oldani őket.

Nikolenko azt írta, hogy a háború már több tízezer ukrán életét követelte, milliókat kényszerítette otthona elhagyására és kritikus infrastrukturális létesítmények százezreit döntötte romba. A külügyi szóvivő szerint a szankciók segítségével lehet felelősségre vonni az agresszorokat, gyengíteni annak háborús képességeit.

„Nem a szankciók ölik meg az európai gazdaságot, hanem Oroszország hibrid háborúja. A Kreml gázválságot hozott létre Európában, hogy aláássa az európai országok jólétét” – írta a szóvivő. Hozzátette: „Magyarország miniszterelnökének nem az Oroszországgal szembeni szankciók feloldása mellett kellene kardoskodnia, miközben az orosz sereg hidegvérrel gyilkol le ukrán gyerekeket, hanem éppen ellenkezőleg: fokozniuk kellene a lépéseket Oroszország agresszív politikája ellen.”

Úgy folytatta:  „Magyarország miniszterelnökének nem akkor kellene felszólítania  az Oroszország elleni szankciók megszüntetésére, amikor az orosz hadsereg hidegvérrel öl ukrán gyerekeket öl Vinnicjában, Harkivban, Mikolajivban és más városokban. Ellenkezőleg: fokozni kellene az agresszió megfékezésére irányuló lépéseket. Fontos szembenézni az igazsággal: a háború kezdetéért és folytatásáért kizárólag Oroszország felelős. Csak az garantálhatja, hogy Ukrajna, Magyarország és Európa is visszatérjen a normális élethez, ha közös erővel és összefogással békére kényszerítik Oroszországot”.

Levelében felszólította Ukrajna támogatóit, hogy minél hamarabb fogadják el a hetedik szankciós csomagot a Putyin-rezsimmel szemben.

(via hvg.hu, kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)