„Klubrádió
A lényeg

Újabb pedofilügy: Békésben letartóztattak egy gyermekotthoni nevelőt, aki tizenéves fiúkat molesztált

28/02/2024 17:37

| Szerző: Klubrádió

Múlt pénteken letartóztattak Békésen egy gyermekotthoni nevelőt, aki a gyanú szerint az intézményben elhelyezett fiúkat molesztálta, írta a 24.hu.

 

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy pedofil bűncselekmények gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak egy 62 éves békési férfi ellen. A gyanúsított az eljárás adatai szerint több alkalommal szexuálisan molesztált két, felügyeletére bízott tizenéves fiút. A nyomozó hatóság kezdeményezte a gyanúsított letartóztatását, amit a Békés Vármegyei Főügyészség indítványára a bíróság február 23-án el is rendelt – közölték.

Az összes Békés megyei gyermekotthont összefogó központi intézmény, a Gyöngyház Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Központ vezetői titkárságán azt mondták, csak a fenntartó, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) engedélyével válaszolhatnak az üggyel összefüggő kérdésekre. Az SZGYF főigazgatója, Cséplőné Gönczi Veronika egyelőre nem reagált a megkeresésre. A megyei központtal folytatott telefonbeszélgetések során ugyanakkor kiderült, hogy a vezető, Sziszák Katalin Julianna egy hete nem dolgozik az intézményben, ami az ügy felelősségével lehet kapcsolatban.

Mint ismert, az SZGYF-hez tartozik az a bicskei gyermekotthon is, amelynek vezetője, V. János visszaélve pozíciójával éveken keresztül kényszerített szexuális aktusokra olyan kiskorúakat, akik az általa vezetett intézményben éltek. A bicskei intézmény igazgatóhelyettese, K. Endre – akit azért ítéltek börtönbüntetésre, mert segédkezett a pedofil bűncselekmények eltussolásában – tavaly áprilisban kegyelmet kapott Novák Katalintól. A kegyelmi ügy okozta felháborodás miatt az államfő lemondott.

A bicskei ügy miatt a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó gyermekvédelmi rendszer felelősségét firtatta volna az ellenzék, ezért a múlt hétre meghívták az Országgyűlés Népjóléti Bizottságába Pintér Sándort. A belügyminiszter nem tett eleget a meghívásnak, sőt az ülésre a fideszes képviselők sem mentek el. Orbán Viktor ugyanakkor az új államfő megválasztásáról döntő parlamenti ülésen azt mondta, a kegyelmi botrány után átvilágítást rendelt el az állami nevelőotthonokban. A miniszterelnök szerint ki kell deríteni, hogy megfelelően végezték-e el az alkalmassági vizsgálatokat a gyermekotthonok igazgatóinál, és az átvilágításoknak az „esetleges szexuális devianciákat” is fel kell derítenie. Orbán úgy fogalmazott, a vizsgálatokat személyesen is figyelemmel követi majd.