„Támogassa
A lényeg

Gyermekvédelem: Pintér Sándor és a fideszesek nem mentek el a népjóléti bizottság ülésére

20/02/2024 15:04

| Szerző: Klubrádió

Nem vettek részt a kormánypárti képviselők és Pintér Sándor belügyminiszter sem a parlament népjóléti bizottságának meghallgatásán kedden, így nem lett határozatképes az ülés. 

Eredetileg a Demokratikus Koalíció kezdeményezte Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatását. A DK szerint Pintér Sándornak el kell számolnia azzal, hogy miért nem működött a felügyelete alá tartozó gyermekvédelmi rendszer, amikor a bicskei gyermekotthon igazgatója a rábízott gyerekeket szexuálisan bántalmazta – idézi fel a Telex.

A meghallgatásra viszont Pintér helyett Rétvári Bence miniszterhelyettes és Fülöp Attila államtitkár ment el. Varga Zoltán, a bizottság elnöke azt mondta: a kormánypárti képviselők másik időpontot javasoltak, majd kedden két órával a bizottsági ülés előtt jelezték, hogy távol maradnak. Varga szerint a kormány emberei adtak kegyelmet azoknak, akik gyerekeket abuzáltak. Kíváncsiak lettek volna, hogy miért nem működött a jelzőrendszer. A bizottság elnöke úgy látja, azzal, hogy a képviselőik távol maradtak, nem akartak szembenézni a felelősségükkel. 

Varga Zoltán azt ígérte, a lehető leghamarabb ismét napirendre fogja tűzni a témát. "A Fidesznek megint büdös a munka, megint nem fontos a gyermekvédelem" – így reagált a momentumos Sebők Éva.

A kegyelmi ügy azután robbant ki, hogy kiderült, Novák Katalin köztársasági elnök a tavalyi pápalátogatás apropóján kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét. 

A botrány hatására Novák Katalin lemondott, és távozik a közéletből Varga Judit is, aki még igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a kegyelmi kérvényt. Utóbbi lehetett volna a Fidesz listavezetője az európai parlamenti választáson. Végül lemondott zsinati elnöki tisztéről Balog Zoltán korábbi humánminiszter, református püspök is, aki támogatta K. Endre kegyelmi kérelmét.

(Kiemelt kép: MTI/Hegedüs Róbert)