„Klubrádió
A lényeg

Újabb négy emberi jogi ügyben nem szavaztak a fideszesek az EP-ben

20/04/2023 16:26

| Szerző: Klubrádió

Az EUrologus összesítése szerint csak ebben az évben a Fidesz képviselői négy szavazáson nem vettek részt, ahol elsősorban Oroszországot ítélték el, egyúttal kiálltak Ukrajna mellett a többiek, és ugyanígy jártak el egy emberi jogi ügyben Egyenlítői-Guineával és Marokkóval kapcsolatban.

Ezen a héten is plenáris ülés van az EP-ben, ahol most újabb négy esetben döntöttek úgy a fideszesek, hogy egyik gombot sem nyomják meg. A következő témakörökről van szó:

  • a bebörtönzött orosz ellenzéki Alekszej Navalnij, és a 25 év börtönre ítélt orosz-brit újságíró, Vlagyimir Karza-Murza esete,
  • a nők oktatáshoz való jogáért küzdő aktivisták üldözése Afganisztánban,
  • a halálra ítélt Yahaya Sharif-Aminu nigériai énekesnő ügye, és
  • Uganda LGBTIQ-ellenes törvénytervezete, amely a homoszexualitást halálbüntetéssel is sújthatja.

Az Európai Parlament által elfogadott állásfoglalásokban rögzítik, hogy Oroszországnak el kell engednie Vlagyimir Kara-Murzát, Alekszej Navalnijt és az összes többi politikai foglyot.

Kijelentik, hogy az afganisztáni hatóságoknak vissza kell állítaniuk a nők hozzáférését az oktatáshoz és részvételüket a közéletben, valamint Nigériának el kell törölnie az istenkáromlásos bűncselekményeket.

2020-ban Yahaya Sharif-Aminu énekest halálra ítélte az afrikai ország északi részén fekvő Kano állam saría bírósága egy dal miatt, amelyet ő komponált és osztott meg a közösségi médiában, és állítólagosan becsmérlő megjegyzéseket tartalmazott Mohamed prófétával kapcsolatban. Frissítés: A Momentum cikkünk megjelenése után közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben azt írták: kiemelten fontos számukra az utóbbi téma, mert az unió állásfoglalását, tehát a Yahaya Sharif-Aminu melletti határozott kiállást Cseh Katalin, a Renew Europe frakció alelnöke kezdeményezte. A Momentum EP-képviselője a szerdai nap folyamán az utóbbi két ügyben is felszólalt: Vlagyimir Karza-Murza és Yahaya Sharif-Aminu esetében is. 

Uganda esetében pedig azt emelték ki, hogy az a törvényjavaslat, amely halálbüntetést, életfogytiglani börtönbüntetést, vagy akár 20 évig terjedő börtönbüntetést javasol a „homoszexualitás” vagy „előmozdítása” bűncselekményeiért, sérti az ugandai alkotmányt, Uganda kötelezettségeit az Emberi és Népi Jogok Afrikai Chartája és a nemzetközi jog iránt.

Néhány hete Bencsik András kormánypárti megmondóember a Hír TV-ben jó hírként tálalta a következőket: „Ugandában a parlament egy LMBTQ-ellenes törvényt hozott, tehát a bubukat, ha összeházasodnak, kivégzik”.

(forrás: hvg.hu, kép: Flickr.com)