„Klubrádió
A lényeg

Huszonöt évre ítélték Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikust

17/04/2023 14:19

| Szerző: Klubrádió

A moszkvai városi bíróság 25 év szabadságvesztésre ítélte Vlagyimir Kara-Murzát, írja a Mediazona nyomán a 444. Az orosz ellenzéki politikust a többi között hazaárulás és álhírterjesztés miatt ítélték el, nem vallotta bűnösnek magát.

A vád 25 éves szabadságvesztést indítványozott, a bíróság pontosan ennyit szabott ki április 17-ei ülésén. A Mediazona híre szerint az „álhírterjesztés” 7 évet ért, az, hogy „nemkívánatos szervezetnél” dolgozott, 3-at, a hazaárulás 18-at, ezeket részben összevonták, így nem 28, hanem „csak” 25 év jött ki. Vlagyimir Kara-Murza az eljárás során nem volt hajlandó bűnösnek vallani magát.

A politikus múlt héten az utolsó szó jogán elmondott beszédében – amelyet a 444.hu idéz, azt mondta: 

„Miután eltöltöttem két évtizedet az orosz politikában, miután annyi mindent láttam és tapasztaltam, biztos voltam benne, hogy már semmi sem tud meglepni. Be kell ismernem, hogy tévedtem. Meglepett, hogy a tárgyalásom a maga titkosságával és a jogi normák megsértésével felülmúlja még a szovjet ellenzékiek tárgyalásait is a hatvanas-hetvenes évekből. És akkor még nem is beszéltünk az ítélet súlyosságáról, amit a vád kér, vagy arról, hogy az állam ellenségének neveznek. Ebből a szempontból jóval túlmentünk a hetvenes éveken – egészen vissza a harmincas évekig.”

Az utóbbi időben hazaárulásra és terrorizmusra hivatkozva egyre hosszabb időtartamú ítéletet szabnak ki az orosz bíróságok.

Mint írják, a 41 éves orosz ellenzéki politikus tévés újságíróként, rendezőként, publicistaként tevékenykedett, elnöke volt Borisz Nyemcov Szabadságért Alapítványának – a meggyilkolt politikusról filmet is készített –, alelnöke a Szabad Oroszországért Alapítványnak, több ellenzéki pártban és mozgalomban szerepet vállalt. 2015-ben és 2017-ben mérgezéses merényleteket követtek el ellene, ezeket túlélte, egészsége azonban megromlott.

Az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta tagja volt az Oroszországi Háborúellenes Bizottságnak, 2022. április 11-én gyorsított eljárásban 15 napos elzárásra ítélték, majd hazaárulással gyanúsították, illetve vádolták meg. A cikk szerint vélhetően azért, mert tavaly március 15-én a putyini rezsimet elemző beszédében egyebek közt szóvá tette, hogy az orosz hadsereg lakóházakat, kórházakat, iskolákat bombáz Ukrajnában.