„Klubrádió
A lényeg

Trumpot megvádolhatják a Capitolium ostroma miatt

20/12/2022 11:30

Ahogy a Financial Times is írta, az erős emberek 2022-ben megbotlottak: arra is utaltak, hogy hétfőn vádemelést javasolt Donald Trump volt amerikai elnökkel szemben az a kongresszusi bizottság, amely a 2021. január 6-ai puccs, a Capitolium ostromának a körülményeit vizsgálta 18 hónapon át. Összesen négy vádpontban látták elmarasztalhatónak Trumpot: hivatalos eljárás akadályozása, az Egyesült Államok ellen irányuló, összejátszásból fakadó csalás, lázadás keltése és összejátszás hamis nyilatkozat megtételére, írja a BBC alapján a 444.

 

 
Támadás a washingtoni Capitolium ellen, 2021. jan. 6. https://www.flickr.com/photos/37527185@N05/50812482307/
Fotó: Tyler Merbler
 

 

A vádemelésről az igazságügyi minisztérium dönt majd. A demokrata Jaime Raskin szerint a vádpontok mellé számos bizonyítékot is begyűjtöttek, hogy a tavalyi lázongást az amerikai fővárosban, amivel meg akarták akadályozni a hatalom békés átadását Joe Biden elnöknek, Trump tüzelte, aki folyamatosan arról beszélt, hogy a választást elcsalták. Capitolium ostromában öten meghaltak, több mint 140 rendőr megsérült.

A bizottság egyik republikánus tagja, Liz Cheney arról beszélt, hogy a bizottsági munkájuk során az egyik legszégyentelibb felismerésük az volt, hogy a felkelés idején Donald Trump a Fehér Házban ült, és tévén nézte az erőszakos eseményeket.

A bizottság vádemelést javasol Trump korábbi ügyvédje, John Eastman ellen is a 2020-as választások megzavarása miatt. Eastman Trump mellett azzal érvelt, hog Mike Pence alelnök visszautasíthatja a Trump számára kedvezőtlen választási eredmények elfogadását. Kimondták azt is, hogy négy republikánus politikus, köztük Kevin McCarthy frakcióvezető megsértették a Képviselőház szabályzatát, amikor nem jelentek meg hívásra a bizottság előtt.

Trump ellen adócsalás miatt is vizsgálódnak