„Klubrádió
A lényeg

Republikánus többség lesz az amerikai képviselőházban

17/11/2022 07:00

Lezárult a félidős választás és a szavazatok összeszámlálása az Egyesült Államokban, ami szerint az újabb elnökválasztásig hátra lévő két évben az alsóházban (képviselőház) republikánus, a felsőházban (szenátus) demokrata többség lesz.

A Republikánus Párt a 218. képviselői mandátumával többségbe került az amerikai törvényhozás alsóházában. A kulcsfontosságú mandátumot a kaliforniai képviselő, Mike Garcia nyerte meg, de a végleges arányra még várni kell, mert több helyen még mindig nem született meg a végleges eredmény.

Republikánus lesz mostantól a házelnök is: a demokrata Nancy Pelosit Kevin McCarthy válthatja, írja a Hvg.hu. A szenátusban a demokraták megőrizték a többségüket. Joe Biden gratulált a republikánusoknak a képviselőházi többség megszerzéséhez. A Fehér Ház szerda esti közleményében az elnök azt írta, hogy a múlt heti választások megmutatták az amerikai demokrácia erejét és ellenállóképességét.

A republikánusok képviselőházi vezetőjéhez, Kevin McCarthyhoz azzal a kijelentéssel fordult, hogy „készen áll az alsóházi republikánusokkal a közös munkára, hogy az amerikai családok számára eredményeket hozzanak”. A választók világosan beszéltek arról, hogy költségeik csökkentését, választási szabadságuk megvédését és a demokrácia megőrzését várják – írta Joe Biden, hozzátéve, hogy mindenkivel együttműködik, legyen az republikánus vagy demokrata, aki szintén hajlandó vele együttműködni ezen célok elérésének érdekében.