„Támogassa
A lényeg

Több ezren tüntettek az Andrássy úton

23/10/2023 19:26

| Szerző: Klubrádió

Az aHang és az Egységes Diákfront szervezésében több ezren tüntettek az Andrássy úton. 

A megmozdulás délután fél ötkor kezdődött a Hősök terén. Itt elindult az úgynevezett 7IGEN-es népszavazás, a helyszínen lehet márvoksolni. A menettel elhaladt a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt, hogy megemlékezzen a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárokról.

Elhaladtak az orosz nagykövetség előtt, majd az Andrássy út 60. (Terror Háza) előtt, ahol mécses gyújtottak a diktatúra áldozatainak emlékére.

 
A vonulás
 

A tüntetők az Oktogonon a hivatalos fővárosi megemlékezésen vettek részt. Beszédet mondott az Egységes Diákfront, az ADOM, a Tanítanék  OKA képviselője, Pöli-Oláh József, a Méltóságot a Romáknak nevű mozgalomtól és Karácsony Gergely főpolgármester. Karácsony bejelentette: heteken belül létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő júniusi önkormányzati választásra. "Azzal, akivel lehet" – tette hozzá.

Fellépett Kollár-Klemencz Kamarazenekar, Csaknekedkislány zenekar, Polgár Csaba színész, Fodor Tamás színész, Bárnai Péter színész, Szabó Simon színész, Szalai Anna aka L.A. Suzi, Edvy Remo. Iványi Gábor is tartott egy rögtönzött beszédet. „Ti vagytok a pesti srácok örökösei, ti vagytok a jövőnk” – mondta.