„Támogassa
A lényeg

Véres ruhákkal, fehér rózsával gyászolták a közoktatást tanárok és diákok

5/10/2023 20:24

| Szerző: Klubrádió

Flashmobot tartottak civilek csütörtökön a budai Várban a Miniszterelnöki Kabinetiroda előtt a pedagógustársadalom, a diákság, vagyis az oktatás kivéreztetése demonstrálva.

Az Országos Közös Akarat szervezetei, közöttük az ADOM Diákmozgalom, az Egységes Diákfront, az Igazgyöngy Alapítvány, a PDSZ és mások flashmobot szerveztek csütörtökön 17 órára Orbán Viktor hivatala, a Karmelita kolostor elé, hogy véres pólóban demonstrálják, a kormány szerintük kivérezteti a közalkalmazottakat, a szociális szférát, az egészségügyet, a kulturális és a civil szférát is.

Ahogy a hvg.hu ismerteti, az akcióban a kordonok elé állt három tanár és két diák fehér ruhában, majd vért imitáló folyadék itatta át a pólójukat, miközben a tiltakozók szívdobogás hangot játszottak be. Eközben a hátuk mögött szintén véres pólóban mutatkozott a többi résztvevő. A szívverés hang megszűnésével mindenki összeesett, és minden földön fekvő kapott egy fehér rózsát.

Az Országos Közös Akarat közleményében kordonkormánynak nevezte Orbán Viktor kabinetjét, utalva ezzel a Karmelita körül álló kordonokra, amelyeket már több alkalommal is megpróbáltak elbontani a kormány ellen tiltakozók.

Az oktatás ügyével kapcsolatos döntéseket, köztük leginkább a státusztörvényt és a pedagógusokat érintő folyamatos hátráltató tényezőket csendes kivéreztetésnek tartják, és hozzátették, szerintük emiatt távozott 1205 pedagógus a közoktatásból. A tiltakozók azonnal 50 százalékos béremelést, a sztrájkjog visszaállítást és új, esélyteremtő alaptanterv kidolgozását, valamint a bosszútörvénynek titulált státusztörvény eltörlését követelik.