„Támogassa
A lényeg

Wellness-hotelekben okítják a tanárokat Schmidt Máriáék rengeteg közpénzből

25/09/2023 06:25

| Szerző: Klubrádió

Ismét a Prekog Alfa Kft. futott be a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKTKK) közbeszerzésén, ezúttal is történelemtanárokat, oktatókat képeznek tovább online, a Miniszterelnökségen keresztül érkezett közpénzből – írja az RTL.

2023. október 13-15. között, illetve október 20-22. között a Tiborcz István köréhez sorolt, négycsillagos mezőkövesdi Balneo Hotel Zsoriban oktatják a tanárokat. A szálloda feljítását állam 3,55 milliárd forint közpénzzel segítette. 2023. október 20-22. között Ráckevén okulnak a pedagógusok az ugyancsak négycsillagos Duna Relax Hotelben, amely Klemm Balázs, a magyar turisztika egyik legbefolyásosabb emberének érdekeltsége. 

A Prekog Alfa végzi a képzések előkészítését, szervezését és lebonyolítását legalább 500 fő részére 2023. december 31-éig, majd elemző tanulmányt készítenek. Erre a munkafolyamatra fejenként nettó 160 ezer forintos ajánlatot adtak. A képzési helyszínt, szállást, illetve a technikai és oktatási kellékeket, kiegészítő szolgáltatásokat is ők biztosítják, ajánlatuk szerint fejenként és képzésenként nettó 60 ezer forintért. A cateringre (és annak helyszínére) fejenként és képzésenként nettó 65 ezer forintos ajánlatot adtak.

Emléknap - A Terror Háza Múzeum és a Szent István Intézet
 
Schmidt Mária. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

Ezeket összeadva tanáronként és képzésenként nettó 285 ezer forintos összeg jön ki. Ötszáz fővel számolva már nettó 142,5 millió forintnál tartunk és ez összeg jóval vaskosabb is lehet.

A teljesítés is elnyúlhat egészen 2024. április 30-ig. Ekkor pedig  már legalább 800 fő történelem tárgyat oktató pedagógus és/vagy oktató képzését kell tető alá hozni. Ebben az esetben, a minimális 800 fővel számolva az összeg nettó 228 millió forint, amely áfával növelve

289,5 millió forint. 

A 2022-ben 5,9 milliárd forint közpénzhez juttatott Alapítványt az első Orbán-kormány hozta létre 1999-ben. Az intézmény koncepcióját a főigazgató, Schmidt Mária dolgozta ki. Ma már az alapítvány egész kutatóhálózatot tart fenn, ide tartozik a XXI. Század Intézet, a XX. Század Intézet, (ezek főigazgatója ugyancsak Schmidt Mária), a Habsburg Történeti Intézet, a Kommunizmuskutató Intézet és a Kertész Imre Intézet is. 

.