„Klubrádió

TEK: Két merényletre készült a Kecskeméten elfogott iszlamista

2/06/2021 19:48

| Szerző: Klubrádió

A Terrorelhárítási Központ (TEK) kedden elfogott egy magát iszlamistának valló, 21 éves magyar férfit, aki többféle terrortámadást: tömegrendezvényen robbantást és tömegbe hajtva elkövetett támadást tervezett Magyarországon – mondta el Hajdu János, a TEK főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján. A férfit a Magyar Nemzet szerint Kecskeméten fogták el, és a lap úgy tudja, a foci Eb-t is támadta volna.

A főigazgató azt mondta, az illetékes igazgatóságuk hetek óta felderítést folytatott az ügyben, miután az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon – amelyekre szigorú belépési rend alapján lehet csak belépni – egy magyar fiatalember is részt vett a beszélgetésekben.

Hajdu János szerint ezek tartalma ellenséges ideológiát, „kimondottan dzsihadista propagandát valló” emberekkel terrortámadásra felkészülésről, azokra vonatkozó eszközökről, anyagokról, módszerről szólt. Hajdu János azt mondta, „a fiatalember vállalta azt, hogy összeszerelt csőbombát készít el, és Magyarország területén kívánja ezt felhasználni olyan tömegrendezvényen, ami vagy Budapesthez, vagy Magyarország más területéhez köthető”.

Hajdu azt közölte, hogy a gyanúsított 21 éves, egy fővárosi egyetemre jár, teljesen átlagos magyar fiatal, aki megfelelő körülmények között szocializálódott.

A Magyar Nemzet szerint a férfi – akit Kecskeméten fogtak el – több magyarországi helyszínen is robbantani akart, elsőként a foci-Eb budapesti helyszínén, a Puskás Arénában, ahol 70 ezer ember életét veszélyeztethette volna, de a Balatonon turisták közé is behajtott volna kocsival.

(forrás: 444.hu, címlapi kép: MTI/Bugány János)