„Klubrádió
A lényeg

Támogatja a Fertő tavi természetpusztítást Áder

25/04/2022 14:30

Áder János államfő a Kék bolygó nevű podcastjában ezúttal a "Mészáros Lőrinc-féle" Fertő-tavi "beruházást" védte meg. A 45 milliárd forintba kerülő építkezés végén lebetonozott területekkel, szállodákkal és parkolókkal töltik fel az addigi Fertő-tavi környezetet. A probléma, ahogy arra környezetvédő szervezetek is felhívták a figyelmet, hogy a beruházás természetkárosítással jár, és "egy nemzeti parkban az élővilág megóvása helyett egy szűk csoport gazdasági érdekében épülő luxusberuházás szempontjai érvényesülnek".

 
 

 

A Mi lesz veled Fertő tó? című podcastjében ennek ellenére a címben feltett kérdésre nem az a válasz, hogy a magát környezetvédőként hirdető Áder felhívja a figyelmet a természet értékeire, hanem ellenkezőleg, vendégével, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával, Kárpáti Bélával arról beszélgettek, hogy a beruházás nem jár „súlyos környezeti, természetvédelmi érdekek sérelmével”.

Áder a bevezetőben is úgy foglal állást, hogy részben a „kampány hevülete és lelkülete” szülte azokat a tudósításokat, amelyek szerint „gigantikus beruházás készül a Fertő tónál, természetvédelmi területen zajlik az építkezés, visszafordíthatatlan a károkozás a Fertő tónál”.

"Tehát akkor nem arról van szó, hogy egy ősfás, fantasztikus természeti értékekkel bíró területet akarnak elhódítani és beépíteni, hanem egyrészt korábban már beépített, csak azóta leromlott, leamortizálódott területről van szó. Másrészt pedig mindenféle hulladék lerakására szolgáló területnek a beépítéséről lenne szó” – mondta maga Áder azután, hogy Kárpáti „barnamezős beruházás”-nak nevezte az építkezést, és elpanaszolta, hogy teherautó-számra kellett onnan illegálisan lerakott szemetet elhordani.

A leköszönő államfő beszélt egy olyan térképről, amely bizonyítja szerinte, hogy a tó osztrák oldalán a szolgáltató övezetek dominálnak, a magyar oldalon pedig inkább a környezetvédelmi és természetkímélő övezetek vannak döntő többségben.

Kárpáti megismételte, hogy a beruházás része egy 12 hektáros "ökocentrum", ami megint csak egy épület lesz. Szerinte „hiánypótlók” a tervezett, turisztikai célokat szolgáló létesítmények, amelyek között van kemping, sportközpont, apartmanok és egy 2500 négyzetméter alapterületű szálloda is.

A többi érvet a beruházás mellett a környezetvédő Áder sorolja:

  • a vizes élőhelyek védelmét szolgáló ramsari egyezménynek megfelel a projekt
  • a tó osztrák oldalán kilenc nagy üdülőövezet található, és most is folynak építkezések a vízparton
  • az arányokat tekintve a magyar oldalon sokkal kiterjedtebb a védett terület
  • a Fertő turisztikai kínálatában a magyar beruházás konkurenciát jelent majd az osztrák oldalon található létesítményeknek. (Via Telex)