„Klubrádió
A lényeg

Tállai: "A CSOK már elért egy álomhatárt"

22/12/2022 09:58

| Szerző: Klubrádió

Az idei esztendő akár rekordot is tartogathat a családi otthonteremtési kedvezmény, a CSOK ügyében – nyilatkozta a Világgazdaságnak a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András államtitkár elmondta, hogy 2022-ben, november végéig közel 33 ezer szerződést kötöttek meg. Az érintettek mintegy fele használt lakás megvásárlásához vette igénybe az állami támogatást, majdnem kilencezren új lakást szerettek volna venni, nyolcezer-ötszáznál is többen pedig a falusi CSOK különféle lehetőségeivel éltek. 

A CSOK elért már egy álomhatárt, 

a 2015. július elseje óta élő otthonteremtési támogatás az idei szerződésekkel együtt közel 217 ezer kontraktusnál jár. Potenciálisan ennyi család jutott otthonhoz állami támogatással – fogalmazott a miniszterhelyettes.

A legtöbb, 126 ezer esetben használt lakás megvásárlásához adtak segítséget az állami milliók, emellett majdnem 57 ezer új otthon kialakításához is felhasználták a támogatást. Falun pedig 34 ezer ingatlan megszerzéséhez, felújításához járult hozzá a dotáció.

Felszentelték az új mezőkövesdi református templomot
 
Tállai András. Fotó:MTI/Vajda János
 

Tállai közölte: a 2015. július 1. és 2018. július 31. között megkötött, egy gyermek vállalásáról szóló támogatási szerződések közül új lakás építése, vásárlása kapcsán 670, használt lakás vásárlása, bővítése esetében 3850 szerződésnél nem született meg a vállalt gyermek. Egyéb feltételek nem teljesítése miatt, hatósági határozattal 1292 esetben vonták vissza a CSOK-támogatást.

2015 júliusa óta több mint 78 ezer olyan szerződés köttetett meg, amelyben a házaspárok gyermekvállalása szerepelt – folytatta a miniszterhelyettes, aki szerint 

"Annyi biztos, hogy a CSOK programja több tízezer gyermek megszületésében játszhatott szerepet."

Tállai András felhívta a figyelmet a világban jelentkező válság ellenére a magyar kormány garantálja a családok támogatását, s arra is vállalkozik, hogy fejlessze a jelenlegi rendszert.