„Köszönjük,
A lényeg

Tajvan szerint Kína nemzetközi jogot sért

3/08/2022 08:20

 | Szerkesztő: Bohus Péter

A nemzetközi rend megsértésével vádolja a tajvani külügyminisztérium Kínát, miután Peking arra figyelmeztette a szigetet, hogy a kínai hadsereg térségben zajló hadgyakorlata idején nem engedhet repülőgépeket a műveletek közelébe.

Pelosi Tajvanon
 
Pelosi Tajvanon
 
Tajpej, 2022. augusztus 3. A tajvani elnöki hivatal által közreadott képen Caj Jing-ven tajvani elnök (j) Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház elnökét fogadja a tajpeji elnöki palotában 2022. augusztus 3-án. Az utóbbi 25 évben Pelosi a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki felkereste Tajvant. A látogatás miatt kiéleződött a feszültség a Tajvant magáénak tudó Kína és az Egyesült Államok között. MTI/EPA/Tajvani elnöki hivatal
 

 

Tajvan felrótta Kínának, hogy a sziget közelében kedden, Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatására reagálva indított hadgyakorlata "sérti Tajvan szuverenitását". Sajtótájékoztatóján a védelmi tárca szóvivője, Szun Li-fang azt mondta, a manőver során a kínai erők tajvani területi vizekre hatoltak.

Tajpej emellett "pszichológiai hadviseléssel" vádolta Pekinget, és arra intette a lakosságot, "ne higgyen az álhíreknek". 

Nancy Pelosi szerdán találkozott több tajvani vezetővel, köztük Caj Jing-ven elnökkel is, az egyeztetések során pedig leszögezte: az Egyesült Államok továbbra is "sziklaszilárd elszántsággal" védelmezi a demokráciát "Tajvanon és szerte a világon".

Az elnökkel közös sajtótájékoztatóján Pelosi ugyanakkor kiállt a status quo mellett: jóllehet Washington tiszteletben tartja az egy Kína elvét, a Tajvannal vállalt szolidaritás "fontosabb, mint valaha". Az Egyesült Államok nem hagyja magára Tajvant - jelentette ki az amerikai házelnök.

Caj Jing-ven szerint Tajvan a növekvő kínai fenyegetés ellenére sem hátrál meg, és ragaszkodik szuverenitásához, valamint demokratikus berendezkedéséhez.

Kína saját területének tekinti az önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és hevesen tiltakozott Pelosi látogatása ellen. Szerintük az amerikai politikus látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, valamint árt a kínai-amerikai kapcsolatoknak.

A kínai néphadsereg keleti régióért felelős parancsnoksága közölte, hogy különböző haderőnemek részvételével indított hadgyakorlatot Tajvantól északra, délnyugatra és északkeletre.

Az Egyesült Államok hetedik flottájába tartozó Ronald Reagan repülőgép-hordozó jelenleg délre hajózik Tajvantól, a Fülöp-szigeteknél. Az amerikai tengerészgyalogság Tripoli nevű hajója is a térségben tartózkodik Tajvantól keletre.

A Pentagon tagadta, hogy a hadihajók jelenléte a térségben összefüggésben állna Pelosi látogatásával, írja az MTI.