„Támogassa
A lényeg

Szijjártó Péter már előre értesült a Lukasenka-Prigozsin megállapodásról

26/06/2023 15:21

| Szerző: Klubrádió

A magyar külügyminiszter kizárólag kormánypárti újságíróknak tartott sajtótájékoztatót Luxemburgban, az uniós tárcavezetők tanácskozásának szünetében – adta hírül a hvg.hu.

Szijjártó Péter többek között beszélt Jevgenyij Prigozsin lázadásáról, amire "hétvégi helyzet"-ként hivatkozott.

A  külügyminiszter azt mondta, hogy a magyar kormány szorosan figyelemmel követte az eseményeket. Szijjártó telefonon egyeztetett:

  • Denisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettessel,
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel,
  • Szergej Alejnyik belorusz külügyminiszterrel.

Mindezeknek a hívásoknak köszönhetően Szijjártó Péter a Lukasenka-Prigozsin megegyezésről már azt megelőzően tudomást szerzett, hogy az nyilvánosságra kerül volna.

Szijjártó Péter úgy nyilatkozott, hogy az orosz–ukrán eseményeknek nincs harctéri megoldása, csak diplomáciai, ugyanakkor szerinte az EU és a tagállamok is ragaszkodnak a katonai megoldáshoz.

Hozzátette, mielőtt Európa főszerepet játszana az ukrán újjáépítésben, tisztázni kell, hogy a tagállamoknak szánt fejlesztési forrásokat vajon az Európai Bizottság elköltötte-e Ukrajnában.

A luxemburgi tanácskozáson a külügyminiszterek úgy döntöttek, hogy az Ukrajnának szánt fegyvervásárlások finanszírozását megvalósító Európai Békekeret költségvetését 3,5 milliárd euróval megnövelik, így már 12 milliárd eurósra nőtt ez a forrás, amelyből eddig mintegy 6 milliárd eurót ki is fizettek azoknak a tagállamoknak, amelyek fegyvert szállítanak az ukránoknak. Ez a folyamat azonban megakadt, mert a legutóbbi, 500 millió euró kifizetéséhez Magyarország nem járult hozzá. A kormány ugyanis azt szabta feltételül, hogy az ukránok vegyék le az OTP-t a háború nemzetközi szponzorait tartalmazó – egyébként semmilyen jogi vagy gazdasági következménnyel nem járó – listájukról.

(Forrás: hvg.hu)