„Klubrádió

Rogán Barbara családja két másik eladótól is vásárolt földeket

3/02/2021 12:06

| Szerző: Klubrádió

További két földvásárlási szerződést kötött decemberi esküvőjük előtt Rogán Barbara családja. A 182 milliós vételár 95 százalékát ezúttal is a Budapest Bank kölcsönéből fedezték. A Demokratikus Koalíció vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Rogán Antal ellen felesége milliárdos kölcsönügyletei miatt. Erről jelent meg cikk február 2-án a 444.hu-n. A férj, Rogán Antal miniszter tíz nap múlva tagadta a sajtóértesülést, majd kiderült, hogy a kormányhivatal megtagadta az említett földek adásvételéről szóló szerződés hatósági jóváhagyását. Cikkünket frissítettük. 

Egy 1,6 milliárdos telekvásárlásba vágott családjával és két másik magánszeméllyel Rogán Antal új felesége, pár héttel a propagandaminiszterrel kötött házassága előtt – írja a hvg.hu.

A 28 éves nő a szüleivel együtt több mint hatszáz, de személyesen is több mint kétszáz hektárnyi borsodi erdőre, mezőre, szántóra és egyéb mezőgazdasági földterületre tett szert – a vételárból azonban csak 5 százalékot kellett letenniük, a többit az állami tulajdonú Budapest Bank hitelezi a vevőnek – emlékeztet a portál. 

A vásárlásra egy, a földtörvény alapján kötelezően kifüggesztendő adásvételi szerződésből derült fény: az egyik érintett község honlapján közzétett dokumentum szerint a nő a szüleivel, valamint apja üzlettársával és annak sógornőjével közösen, egy amerikai–magyar házaspártól és a velük azonos címre bejelentett, szintén magyar–amerikai apától és fiától vásárolta az összesen 208 különböző helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanegyüttest.

Forrás: Flickr.com.
 

De itt nem álltak meg, és a következő hetekben folyatatták a birtok bővítését. A hivatalos közzétételi oldalon  még két olyan szerződésre bukkant a 444, amik szerint Rogán apósáék pár héttel a decemberi esküvő előtt még két másik eladótól is vettek 149 hektárnyi földet Rogán Barbara szülőföldjén több mint 182 millió forintért. A vételár 95 százalékát ezekben ez esetekben is a Budapest Banktól kapott kölcsöntől fedezték.

A hvg.hu a Miniszterelnöki Kabinetirodához fordult az ügyben, ahonnan azt a választ kapták Rogán Antaltól: „A feleségem nem kíván közszereplő lenni és élni kívánunk a joggal, ami a magánélet védelméről szóló törvény alapján mindkettőnket megillet. Bármilyen, a magánéletünkre vonatkozó információ jogosulatlan közlése esetén bírósághoz fogunk fordulni.”

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Rogán Antal ellen feleségének milliárdos kölcsönügyletei miatt a Demokratikus Koalíció – jelentette be a párt frakciószóvivője.

Varga Zoltán azt mondta: ha egy tisztességes magyar állampolgár bemegy egy bankba, hogy lakáshitelt vegyen fel, legalább 20 százalékos önrészt követelnek tőle meg. Ugyanez láthatóan a nem vonatkozik a Fidesz elitjére – fogalmazott.

Frissítés: A vásárlásról szóló hír megjelenése után tíz nappal a férj, Rogán Antal miniszter tagadta a sajtóértesülést, majd másnap kiderült, hogy a tranzakció végül valóban nem valósult meg, arról jelentek meg hírek, hogy a kormányhivatal megtagadta az adásvételi szerződés bejegyzését. Az adásvételhez a dokumentum szerint az állami Budapest Bank kölcsönét vették volna igénybe, így erre sem került sor. Ezek után, mint a Telex fogalmazott, a kormánypárti sajtó álhíreknek, hazugságokon alapuló gyűlöletkampánynak próbálta meg beállítani a Rogán Antal feleségének és családjának földvásárlási ügyéről szóló beszámolókat, miközben a borsodi kormányhivatal határozata épp azt bizonyítja, hogy Rogán felesége és családja valóban nagy méretű földbirtokot akart venni 1,6 milliárdért, és erről már a szerződést is megkötötték az eladókkal, csak a szándékuk beteljesülését a kormányhivatal megakadályozta. A megtagadó határozat kiadása a 444.hu szerint mindenképp az ügyről szóló első cikkek megjelenése utánra tehető.