„Klubrádió

Rogán új feleségének családja négy kerületnyi földet vett – Frissítve

2/02/2021 14:32

| Szerző: Klubrádió

Röviddel házasságkötése előtt Rogán Barbara és családja több mint másfél milliárd forintért vett 1000 hektár földet. Az ár alig 5 százalékát tudták letenni a vevők, a fennmaradó összeget a Budapest Banktól felvett termőföldvásárlási kölcsönből akarják kifizetni. Erről jelent meg cikk február 2-án a 444.hu-n. A férj, Rogán Antal miniszter tíz nap múlva tagadta a sajtóértesülést, majd kiderült, hogy a kormányhivatal megtagadta az említett földek adásvételéről szóló szerződés hatósági jóváhagyását. Cikkünket frissítettük. 

Rogán Barbara, a Nyírségben élő szülei, az apa üzlettársa és egy nyírségi nő több mint másfél milliárd forintért kötöttek adásvételi szerződést, és összesen 1022 hektárnyi területet vettek meg. A  megvásárolt földterületbe beleférne Budapest I., V., VI. és VII. kerülete, vagyis a Várnegyed, a Belváros, Terézváros és Erzsébetváros egyben – szemlézte a 444 cikkét a 24.hu.

A szemléből az is kiderül, hogy az egyik érintett Borsod megyei település önkormányzatának weboldalán egyébként nyilvánosan elérhető a szerződés, amit a lap azért nem tett közzé, mert a miniszter feleségének családja nem minősül közszereplőnek.

 
Termőföld
 
Forrás: Flickr.com.
 

Nagy bevásárlásról van szó, hiszen a vevők összesen 208 különböző helyrajzi számon található területet szereztek meg a Rogán Barbara szülőföldje körüli nyolc településen. A földek félholdszerűen ölelik körbe a közeli tájvédelmi körzetet.

A vevőknek összesen 1,66 milliárd forintot kell kifizetniük négy amerikai-magyar állampolgárnak, a terület korábbi birtokosainak. A pénzből a vevők csak 83,2 millió forintot, vagyis a vételi ár 5 százalékát tudták önerőből letenni az asztalra. A fennmaradó 1,58 milliárd forintot az állami tulajdonú Budapest Banktól felvett termőföldvásárlási kölcsönből tervezik kifizetni.

Frissítés: A vásárlásról szóló hír megjelenése után tíz nappal a férj, Rogán Antal miniszter tagadta a sajtóértesülést, majd másnap kiderült, hogy a tranzakció végül valóban nem valósult meg, arról jelentek meg hírek, hogy a kormányhivatal megtagadta az adásvételi szerződés bejegyzését. Az adásvételhez a dokumentum szerint az állami Budapest Bank kölcsönét vették volna igénybe, így erre sem került sor. Ezek után, mint a Telex fogalmazott, a kormánypárti sajtó álhíreknek, hazugságokon alapuló gyűlöletkampánynak próbálta meg beállítani a Rogán Antal feleségének és családjának földvásárlási ügyéről szóló beszámolókat, miközben a borsodi kormányhivatal határozata épp azt bizonyítja, hogy Rogán felesége és családja valóban nagy méretű földbirtokot akart venni 1,6 milliárdért, és erről már a szerződést is megkötötték az eladókkal, csak a szándékuk beteljesülését a kormányhivatal megakadályozta. A megtagadó határozat kiadása a 444.hu szerint mindenképp az ügyről szóló első cikkek megjelenése utánra tehető.