„Klubrádió
A lényeg

Rákay Philip "leleplezte a dollárbaloldalt"

28/11/2022 16:03

| Szerző: Klubrádió

Rákay Philip, fideszes celebritás vasárnap bejelentette, hogy 

"leleplezte a dollárbaloldalt”.

A múlt szerdán hozták nyilvánosságra azt a titkosszolgálati jelentést, amelyből kiderült, az amerikai Action for Democracy nevű szervezet – amelynek az elnöke Korányi Dávid, Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója – Márki-Zay Péter mozgalmának, a Mindenki Magyarország Mozgalomnak (MMM) 1,8 milliárd forintot utalt a választási kampány alatt, míg 1 milliárd forintot az Ezalenyeg.hu kiadója és 148 millió forintot a DatAdat kapott. A kormány tiltott pártfinanszírozást és külföldi beavatkozást emleget az ügy kapcsán, Márki-Zay szerint azonban ők jogszerűen jártak el, mivel az MMM nem párt, hanem civil szervezet.

Mint a Telex írja, Rákay facebookos leleplezése egy – a webarchive-on bárki számára elérhető – képernyőfotó volt az Action for Democracy honlapjának márciusi verziójáról és a szervezet egyik, ma is élő adománygyűjtő felülete. A NER-celeb drámai aláfestő zenére három állítást fogalmazott meg hogy "leleplezze a baloldali hazugságokat."

Úgy mint: 

1. Márky-Zay és Korányi azt állította, hogy a pénz nem a pártok választási kampányára érkezett. Az adománygyűjtő felületen ezzel szemben a választásról írnak.

2. Márky-Zay és Korányi azt állította, hogy csak magyar útlevéllel lehetett támogatást küldeni, a Rákay által bemutatott felületen azonban nem volt hol megadni az útlevélszámot, így bárki bárhonnan adakozhatott.

3.  A felületen az is látszik, hogy tizenegyen voltak mindössze támogatók (erről screenshotot mutatott be), holott korábban arról volt szó, hogy adományozók ezrei dobták össze a pénzt.

 
Rákay Philip.
Forrás: Facebook 
 

Rákay leleplezéséről Korányi Dávid osztotta meg észrevételeit a Telex-szel.

Eszerint viszont: 

1. Sosem állították, hogy ne Orbán és más aktuális diktátorok ellen küzdenének.

2. Ami az útlevélszámot illeti, azt a korábbi oldalukon lehetett megadni, a jelenlegi felületen már nem kérik.

3. A hivatkozott képernyőkép (a több százból) egyetlen kampány egy kiragadott pillanatban való állapotát mutatja csak, semmit nem mond az összképről. Több oldalon is gyűjtöttek adományt, az Action for Democracy honlapja mellett az ActBlue és az Action Network felületén, valamint magyartavasz.hu-n is. Nem igaz, hogy tizenegyen dobták volna össze a pénzt, több ezren adományoztak – öszegzett Karácsony Gergely tanácsadója.