„Klubrádió
A lényeg

Putyin: Ukrán titkosszolgálati akció volt a robbantás a Kercsi hídon

9/10/2022 21:21

| Szerző: Klubrádió

Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrán titkosszolgálatokat vádolta meg az Oroszországot és a Krímet összekötő Kercsi hídon szombaton bekövetkezett robbantás megtervezésével és végrehajtásával.

Putyin azt is hangsúlyozta, hogy a híd egyértelműen polgári objektum – teszi hozzá a hvg.hu.

Az orosz államfő az után szólalt meg, hogy fogadta az orosz főügyészt, Alekszandr Basztrikint, aki mindenféle bizonyíték ismertetése nélkül azt állította, kétségtelen, hogy Ukrajna áll az általa terroristaakciónak minősített robbantás mögött – olvasható a cikkben.

Basztrikin azt is közölte, hogy a vizsgálatok szerint a nagy mennyiségű robbanóanyagot szállító teherautó az utóbbi napokban Bulgáriában, Grúziában, Örményországban, majd Észak-Oszétiában és az oroszországi Krasznodarban járt, mielőtt felhajtott volna a Kercsi hídra.

A főügyész szerint az ukrán titkosszolgálat mellett orosz állampolgárok, illetve egyes – meg nem nevezett – más államok is részt vettek a robbantás kitervelésében és végrehajtásában.

Az Oroszország felől érkező teherautó vezetője a Krím partjai közelében robbantotta fel a 19 kilométer hosszú hidat szombat hajnalban. A detonáció következtében a híd egyik fele leszakadt és a négy sávból jelenleg csak kettő használható. Putyin hétfőn találkozik az orosz Biztonsági Tanács tagjaival, hogy megvitassák, miként válaszoljon Moszkva a hídrobbantásra. Azonban az oroszok vasárnap több polgári célpontot támadtak, Zaporizzsja városában például 17 civil halt meg.

(Kiemelt kép: MTI/AP)