„Klubrádió
A lényeg

Publicus: Erősödött a Fidesz

6/09/2022 09:03

A lakosság 71 százaléka elégedetlen azzal, ahogyan az országban mennek a dolgok, írja a Népszava a Publicus Intézet közvélemény-kutatására hivatkozva. Az áprilisi parlamenti választások óta 25 százalékkal nőtt a pesszimisták aránya.

A megkérdezettek közül 2015 nyara óta nem voltak annyira kevesen, akik szerint jó az irány, mint most. A felmérésből ugyanakkor az is látszik, hogy tízből hét kormánypárti még mindig pozitívabban látja a helyzetet, mint az ellenzékiek, akiknek a 99 százaléka szerint rossz az irány.

Ehhez képest a kormánypártok támogatottsága július óta 4 százalékkal, 28 százalékra nőtt a teljes népesség körében, míg az ellenzék nagyon keveset tud profitálni a jelenlegi helyzetből, most 24 százalékon állnak. Kiugróan magas a bizonytalanok aránya: százból 42-en nem tudnak pártot választani.

A biztos szavazók pártválasztók között 48 százalékot kapna a Fidesz-KDNP, az áprilisban szövetséges ellenzéki pártok pedig 40 százalékra számíthatnának. A Mi Hazánk Mozgalom 5 százalékon áll, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt pedig a parlamenti küszöb alatt, 4 százalékon.

Pulai András, a Publicus intézet vezetője szerint az ellenzéken belüli mozgásokat a Jobbik generálja: a válságban lévő párt szavazói elbizonytalanodtak, sokan megjelennek az MSZP-nél és a DK-nál, de még a Momentum is profitált belőlük.